Linnés dotter Lisa Stina och hans lärjunge Daniel växer upp tillsammans. Mellan dem finns ett samförstånd och en speciell slags värme. Men medan Daniel ger sig ut i världen för att utforska botaniken blir Lisa Stina kvar i Uppsala. De kommer aldrig att mötas igen, men alltid finnas i varandras tankar.

Den som jag trodde skulle göra mig lycklig av Christina Wahldén. Norstedts, 2014.

Den som jag trodde skulle göra mig lycklig av Christina Wahldén är en eftertänksam bok med två tydliga teman. Det ena är kärleken som inte får sitt lyckliga slut, löftet om lyckan som aldrig blir verklighet på grund av overksamheten hos de berörda. Lisa Stina och Daniel låter omständigheterna bestämma deras öden. De accepterar det andra bestämmer åt dem och låter det geografiska avståndet skilja dem åt. Samtidigt glömmer de aldrig varandra.

Det andra temat är kvinnans lott på denna tid. Lisa Stina är intelligent och har läshuvud. Men hon tas inte på allvar av sin berömde far utan får se hur den lättsinnige brodern förväntas förvalta Linnés arv. Som så många andra kvinnor får Lisa Stina stå för markservicen och hennes tid och ork äts upp av vardagliga, praktiska bestyr.

Vackert skriven bok som kommer växa i mitt minne

Den som jag trodde skulle göra mig lycklig är en vackert skriven bok med en intressant handling. Men det blir som när man ser en främmande person och intellektuellt förstår att denne ser bra ut samtidigt som man inte berörs eller attraheras av skönheten.

Jag tror dock att detta är en bok som kommer att växa i mitt minne med tiden. Medan jag läser den skummar jag dock utläggningar över blommor och träd och överväldigas av hopplösheten historien andas.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

De som inte fick varandra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *