ÄKTA AMERIKANSKA JEANS
av Jan Guillou
Piratförlaget, 2016
ISBN: 978-91-642-0494-3

Recensent: Andrea Zackrisson

I den sjätte delen av Jan Guillous serie Det stora århundradet står familjen Lauritzen inför en stor samhällsförändring, då överklassens roll i samhället blir mindre samtidigt som den amerikanska kulturen lockar ungdomen.

akta-amerikanska-jeansEric är en av de som utgör den tredje generationen Lauritzen. Han växer upp under 1950-talet, en omvälvande tid då grunden för det svenska välståndet läggs eftersom ett sönderbombat Europa skriker efter svenska råvaror. Samtidigt är det en tid då en ny ungdomskultur föds och de nya influenserna kommer från Amerika. Eric dras med i fascinationen för det nya inom, musik, film, mode och mat. Han smugglar in den förbjudna drycken Coca-Cola från det mer amerikavänliga Norge och blir först i klassen att bära äkta amerikanska jeans.

Det är inte bara omvärlden som står inför en förändring, även Erics liv ställs på ända då hans mor separerar från hans misshandlande styvfar. Eric, som har växt upp i överklassen, i en stora villa med hembiträden och ett garage fyllt av bilar, lever plötsligt med en ensamstående mor. Till skillnad från de tidigare romanerna så är det i Äkta amerikanska jeans stort fokus på klasskillnader.

Guillous styrka är att han är bra på att skildra dåtidens anda. Det märks att han gör mycket research inför sina böcker, och han lyckas övertyga mig om att det är så här det var ”förr i tiden”. Att det var så här folk tänkte och spenderade sin tid, och hur tidens anda var. Däremot misslyckas han att få mig att känna något för berättelsen och karaktärerna. Bokens fokus ligger på att beskriva eran då storyn utspelar sig, snarare än att skildra enskilda människoöden.

Om man läser boken på just det sättet, som en historiebok, så är den riktigt bra. Jag blir nyfiken, funderar och ställer frågor, och får några aha-upplevelser på vägen. Jag kan tänka mig att för de som är uppväxta under 1940- och 50-talen så kommer den här boken att bjuda på mycket igenkänning. Jag får behållning då jag lär mig mer om hur det var när mina mor- och farföräldrar var unga och mina föräldrar blev till.

Om man däremot är ute efter en historisk roman med de personporträtt och berättartekniker som man förväntar sig av skönlitteratur, hade jag rekommenderat en annan bok.

Det jag tycker att Guillou gör bäst är att skriva om historia som inte är så långt bort i tiden, men som vi verkar ha glömt av och är på väg att upprepa. Han gör vår historia tillgänglig på ett sätt som lockar människor att ta del av den och förhoppningsvis att lära av den. Det jag slås av och förfäras över när jag läser den här boken, och de andra böckerna i Det stora århundradet, är hur lätt människan glömmer, att den främlingsfientlighet som brett ut sig i Europa nu, på 2010-talet, påminner mycket om hur det såg ut i Europa innan andra världskriget.

De tidigare böckerna i Jan Guillous serie om Det stora århundradet är Brobyggarna, Dandy, Mellan rött och svart, Att inte vilja seoch Blå stjärna.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Då det moderna Sverige blev till
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *