WARS OF THE ROSES: STORMBIRD
Conn Igulden
Penguin, 2013
ISBN: 9780718159832

Recensent: Marika Mandrean

Stormbird

Om man, som jag, tycker om historiska romaner där kända personer får liv och där fakta omsätts till en sammanhållen berättelse är Conn Iggulden definitivt en författare att läsa. Han har tidigare skrivit romanserier om Djingis Khan och Julius Caesar och nu finns första boken i en ny serie tillgänglig. Det handlar om Rosornas Krig, inbördeskriget i England där olika adelsfamiljer kämpade om makten.

Boken har precis kommit ut i Storbritannien och finns ännu inte på svenska men jag kunde inte hålla mig utan beställde den engelska versionen, Wars of the Roses – Stormbird.

Henry är Englands kung men är inte den starke krigarkung landet önskar sig. Han håller sig vaken nätterna igenom och ber till gud, på det sättet tror han att freden med Frankrike ska hålla i sig. Hans spion Derry inser att något behöver göras och ingår en pakt med Frankrike som innehåller tjugo år av fred, franska Margaret av Anjou som hustru åt kung Henry och att England ger upp en del av sin mark i Frankrike.

Engelsmännen som bosatt sig och byggt upp gårdar på marken som nu lämnas över till Frankrike rasar. På grund av höga herrars beslut förväntas de ge upp allt och det gör de inte utan kamp. På engelsk mark är det också oroligt; folket svälter och skatteindrivare hatas. Landsbygdens folk samlas i en improviserad armé och tågar mot London.

De engelska adelsmännen bildar nu olika fraktioner; de sluter upp kring kungens röda ros (av släkten Lancaster) eller kring huset Yorks vita ros.

I Stormbird beskriver Conn Iggulden bakgrunden till Rosornas Krig och introducerar oss till huvudpersonerna i berättelsen. När man läser historia läggs fortfarande ofta vikt vid namn, årtal och fältslag. Styrkan i Conn Igguldens böcker är att han fokuserar på orsakssammanhangen; vad det egentligen var som gjorde att ett visst krig bröt ut ett visst årtal.

Självklart använder han sig av författarens frihet att tolka, skapa och levandegöra; det är romaner han skriver och inte forskarartiklar. Jag kan därför rekommendera Stormbird både om man har ett historiskt intresse och om man vill läsa en äventyrsroman.

Relaterade blogginlägg:
Historiska äventyrsromaner del 3 – Conn Iggulden
Den blå hertiginnan

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Conn Iggulden ger sig på Rosornas Krig

6 reaktion på “Conn Iggulden ger sig på Rosornas Krig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *