När nyheten om att författaren Colleen McCullough gått bort nådde mig, gick jag snabbt igenom ett antal känslor. Först blev jag nedstämd, sedan indignerad, så arg och slutligen glad. Ja, det låter som en berg och dalbana och kanske inte helt logisk så låt mig förklara.
image
Nedstämdheten kom naturligtvis av att Colleen McCullough är en författare som jag följt genom åren. När jag var i yngre tonåren fascinerades jag av böcker som Tim, Frestelsen och Törnfåglarna. De handlade om kärlek, sex och hade ofta ett mörker i sig; själviska människor, obehagliga situationer. Ja, jag lusläste dem. På senare år bytte hon inriktning och skrev om sådant jag är intresserad av; historiska mastodontböcker om Romartiden i serien Masters of Rome och Troja. Så att hon inte längre finns med oss är sorgligt.

Indignationen kom när jag läste en artikel i en av våra största dagstidningar. Där stod att författaren skrev romantiska böcker och endast Törnfåglarna nämndes. Hallå? Var har de hållit hus de senaste 25 åren? Hur var det nu med Masters of Rome? En serie böcker om Gaius Marius, Sulla och Caesar som i detalj beskrev allt från politiska maktkamper, fältslag och det dagliga livet för hög och låg i den tidens Rom. Dessa böcker har inte bara gett mig många njutningsfyllda lästimmar, de har också lärt mig ofantligt mycket. Colleen McCullough fick också en hedersdoktortitel för dessa.

Arg blev jag när vi upptäckte att en tidning beskrev författaren som överviktig, alldaglig men rolig och varm. Med andra ord: tjock och glad. Tyvärr förminskas människor dagligen, men jag blev uppmuntrad av att en storm pågick på sociala medier mot detta.

Glad blev jag när jag efter dessa faser kom fram till att jag under årens lopp har haft nöjet att läsa Colleen McCulloughs många böcker. Där har hon levandegjort människor och känslor som ibland låg långt ifrån både min livstid och min personlighet och därmed lärt mig något. Och att jag ju faktiskt har möjlighet att här tipsa om de otroligt bra böcker hon skrev men som verkar hamna i skuggan av den megasuccé Törnfåglarna innebar.

Gillar ni historiska romaner eller vill veta mer av Colleen McCulloughs böcker, läs då gärna vårt temainlägg Historiska äventyrsromaner del 2 – Colleen McCullough.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Colleen McCullough – så mycket mer än Törnfåglarna

2 reaktion på “Colleen McCullough – så mycket mer än Törnfåglarna

 • 15/02/2015 kl. 09:20
  Permalänk

  Collen McCoullagh (rätt stavat?) en av vår tids största författare, om ni frågar mig! Läs serien om Romarriket – hade önskat att den var dubbelt så lång.
  Läste Törnfåglarna förra året (som jag inte läste när jag var ung eftersom jag inte gillade tv- serien (varför?)) och älskade boken.

  Svar
  • 15/02/2015 kl. 09:22
   Permalänk

   PS
   Kan ni inte dela länken via fb?

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *