The Girl in the Blue Coat, ännu inte utgiven på svenska, är en stark ungdomsroman som utspelar sig i andra världskrigets Amsterdam.

The Girl in the Blue Coat av Monica Hesse. Little Brown Books, 2016.

Under andra världskriget är Nederländerna ockuperat av tyskarna. Hanneke spenderar sina dagar med att leta upp och leverera eftertraktade varor på svarta marknaden. Det ger henne och hennes familj en stabil inkomst under de svåra krigsåren. Samtidigt försöker hon komma över att hennes kärlek har gått bort i kriget.

Under en leverans ber en av hennes kunder henne om hjälp. Hanneke, som utgår från att fru Janssen är ute efter kött eller fotogen, blir chockad när Jansen ber henne om hjälp att hitta den judiska flicka som har varit gömd i hemmet, men som nu har försvunnit. Första instinkten är att säga nej, men Hanneke blir snart indragen i ett nät av hemligheter.

En fantastisk ungdomsbok

Det här är en bok som både är spännande och gripande samtidigt som den är intressant och lärorik. Den ger en bild av hur vardagen kunde se ut i ett ockuperat land under andra världskriget. Den handlar också om civilkurage och om att hjälpa andra människor. Att den dessutom är bra skriven är ett plus. Allt detta gör den till en fantastisk ungdomsbok, som även passar äldre läsare.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Civilkurage i ett ockuperat Amsterdam
Taggar:                                                             

2 reaktion på “Civilkurage i ett ockuperat Amsterdam

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *