GREY – femtio nyanser av honom enligt Christian
E L James
Norstedts, 2015
ISBN: 978-91-1-307133-6
(Grey, 2015)

Recensent: Marika Mandrean

GreyE L James slog ner som en bomb och gjorde succé med sin bokserie Fifty Shades of Grey. Varför all uppståndelse? Ja, det första som slår en är de detaljerade och mångfaldiga sexscenerna som kryddas med S&M. Detta har lett till ett antal böcker i samma anda som man skulle kunna kalla sex lit. Det andra är kärlekshistorien, där två mycket olika personer möts, förälskar sig och sedan har problem att få sina respektive förväntningar och behov att gå ihop.

Böckernas Anastasia Steele är en ung oskuldsfull kvinna som träffar Christian Grey, märkt av sin barndom där modern var narkoman och hennes pojkvän/hallick misshandlade dem båda. Efter de erfarenheterna vill Christian aldrig mer vara utlämnad till någon, vare sig känslomässigt, ekonomiskt eller fysiskt.

Han har hittat sin nisch vad gäller relationer. Det ska aldrig handla om kärlek eller förälskelse. I stället skriver han kontrakt med kvinnor, som går ut på att han ska dominera dem, de ska följa hans minsta vilja och göra det därför att de själva vill det. I sitt luxuösa hem har han ett specialinrett rum med sexleksaker för bondage, piskande och vad som nu ingår i sadomasochism.

Anastasia prövar på att leva hans liv, men det är inget för henne, hon vill ha mer, hon vill ha ett riktigt förhållande. De försöker glömma varandra men det visar sig att det inte bara var Ana som blev förälskad. Christian kan inte släppa henne, deras upplevelser tillsammans har satt spår. De ger sig ut på äventyret att försöka leva så att båda kan vara lyckliga.

För att vara ärlig så har jag inte läst alla tre Fifty Shadesböckerna utan bara de två första. Historien i sig är det inget fel på. Men E L James klarar inte att ta handlingen framåt utan det avbryts hela tiden av sexscener. För mig blev det en enda stor irritation att läsa fem sidor handling följt av tio sidor sex.

Det är inget fel på sexscener men för det första ska det mycket till för att klara att skriva en bra sexskildring och för det andra kändes de snart utnötta och rätt tråkiga i och med att de tog så mycket plats i boken. Det kändes som om författaren ville tjäna enkla pengar och skapa uppståndelse. Jag vet att många andra älskar böckerna och var och en har självklart rätt till sin uppfattning.

Nyligen kom den fjärde boken ut, Grey – Femtio nyanser av honom enligt Christian, där samma händelseförlopp som i första boken tas upp, men den här gången inte ur Anastasias synvinkel utan ur Christian Greys. Man kan självklart fråga sig varför E L James skrev den. Är det för att rida på framgångsvågen och tjäna mer pengar? Faktum är dock att det även för mig, som inte är ett stort fan, var upplysande. Hur tänkte Christian? Varför reagerade han som han gjorde? Och hur gick det till när han backade från sitt krav på ett kontrakt med Ana som undergiven och han själv som dominant?

Christian Greys väg från känslokall människa som tycker om att orsaka andra smärta till en förälskad man blir långsamt synlig. Och det är ganska intressant.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Christian Greys syn på saken
Taggar:                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *