När jag gav mig på en sommarkurs i chick lit hade jag i stort sett inte läst något ur den genren. Jag hade en period då jag läste några av Marian Keyes romaner och förra året försökte jag mig på Stockholm rosé av Sophia Wolf Lösnitz, men annars var jag helt grön. Under kursen har vi läst både svensk och angloamerikansk chick lit, vilka skiljer sig lite från varandra. Jag tänkte i det här inlägget skriva lite om chick lit i allmänhet, vad som är typiskt för genren, och kort presentera ett gäng svenska chick lit-författare.

Chick lit är lite av ett skällsord. Trots att chick lit är en av de genrer som säljer bäst i västvärlden just nu är det fortfarande många författare som inte vill bli förknippade med den. Ta till exempel debutanten Caroline Hainer. I en artikel i Uppsala Nya Tidning i januari i år säger hon att hon inte vill att hennes roman Inte helt hundra ska kallas för chick lit, utan för relationsroman. Men AnnaMaria Jansson, som intervjuas i samma artikel, har inget emot att hennes roman Välkommen ut på andra sidan får epitetet chick lit. Hon säger: ”Jag kallar jättegärna min bok för chick lit, det är så himla tråkigt att saker som är gjorda för kvinnor och läses av kvinnor alltid ska behandlas i en nedvärderande ton. Jag skriver gärna för kvinnor!”.

Chick lit brukar beskrivas som litteratur som handlar om kvinnor, skrivna för kvinnor av kvinnor. Detta stämmer inte alltid. Mats Strandberg, en av författarna bakom succéerna Cirkeln och Eld, har också skrivit chick lit genom boken Jaktsäsong. Hjältinnorna i chick lit-romaner är ofta kvinnor i trettioårsåldern, som lever i en storstad, arbetar inom media och har problem med kärleken. Anledningen till att det ser ut så är för att författarna själva kommer från liknande omständigheter. I de anglosaxiska romanerna är det största målet att hitta den stora kärleken, i de svenska är jobb och karriär i störst fokus, men självklart är kärlek och relationer en viktig del även i de svenska romanerna. Hjältinnan är alltid vit, heterosexuell och tillhör medel- eller överklassen.

Chick lit associeras även med konsumtion, dyra kläder och skor, och ytlighet, smink och skönhet. Böckerna har ofta rosa eller lila omslag; illustrationer av snyggt klädda kvinnor, skor, väskor eller smink; eller så pryder författaren själv omslaget. Romanerna behandlar kärlek och relationer, hjältinnorna är ofta lite vimsiga och trots sin ålder har de inte riktigt hittat rätt i livet, med varken jobb eller kärlek. Detta har lett till att genren av vissa anses vara ytlig och banal, och inte ”riktig litteratur”.

Chick lit böcker

Jag tycker att det är väldigt tråkigt att en genre som till störst del är riktad till kvinnor har fått en så dålig stämpel. Det är viktigt att komma ihåg att chick lit är underhållningslitteratur. Den är skriven med humor. Jag anser att all litteratur är lika viktig då den fyller olika syften.

Säga vad man vill, men chick lit-författarna inspirerar och engarerar. Besök till exempel Kajsa Ingemarssons blogg och läs sida efter sida med kommentarer från läsare som vill visa att de uppskattar hennes böcker. Och det är både män och kvinnor som skriver.

I Sverige skulle jag vilja säga att Martina Haag, Kajsa Ingemarsson och Denise Rudberg som är chick lit-drottningarna. De har skrivit många böcker inom genren och är väldigt populära. Men det finns en stor mängd andra svenska författare som skriver chick lit-romaner.

Chick lit svenska författare

En av mina svenska favoritförfattare är Emma Hamberg. Jag gillade verkligen hennes Rosengädda nästa! och ser fram emot uppföljaren som kommer ut nu i augusti.

Sofi Fahrman är inte bara bloggare, journalist och redaktör. Hon har också skrivit chick lit i sin böcker om Elsa.

Andra svenska chick lit-författare är Jenny Leeb, Jenny Jägerfeld, Gunilla Bergsten, Elisabeth Andersson, Mian Lodalen, och Sisela Lindblom.

Här hittar du fler tips på böcker inom genren chick lit.

Chick lit och svenska författare

9 reaktion på “Chick lit och svenska författare

 • 02/08/2013 kl. 15:25
  Permalänk

  Passande inlägg till min personliga utmaning om att läsa en chic lit denna månad, just för att försöka tvätta bort mina ”fördomar” kring genren 🙂

  Svar
  • 02/08/2013 kl. 15:39
   Permalänk

   Vilket bra initiativ! Jag måste erkänna att jag hade en del fördomar också, och genren har absolut växt i mina ögon i och med kursen.

   Svar
   • 16/03/2017 kl. 07:29
    Permalänk

    Продам VW Polo Sedan Trendline 08.2011, на оригинальном литье + зимние шины Gislaved + штатная магнитола + коврики г‘€þ¸ÃÃÂÂинальные, пробег 2000км, машина супер — просто срочно нужны деньги 430 т.р.т. 89082714660

    Svar
 • 02/08/2013 kl. 22:10
  Permalänk

  Håller helt med dig om att det är synd att det rynkas på näsan åt genren och kallar det skräpböcker och kvinnotrams. Bara man ser dem för vad de är, underhållningslitteratur, så är de inte sämre än något annat. Jag tycker om att läsa någon sådan mellan all annan läsning när jag tycker jag vill ha något lättsamt och feel-good 🙂

  Svar
 • 25/01/2014 kl. 16:58
  Permalänk

  Hejsan, undrar om ni kan hjälpa mig! Jag letar efter en svensk chic lit bok, den handlar om en kvinna som är gift men är väldigt olycklig i förhållandet och en dag slår hennes man henne. Vilket får henne att ta upp kontakten med hennes barndomskompis Eva (tror jag hon heter). Hon går ner i vikt, träffar en ny kille osv.
  Kommer verkligen inte på vad den heter.

  Svara gärna på min mail, Ida_888@msn.com

  Tack på förhand!

  Svar
 • 25/01/2017 kl. 12:01
  Permalänk

  Orsaken till attityden mot chick lit kan man hitta i din egen beskrivning av den: ”alltid vit, heterosexuell och tillhör medel- eller överklassen. Chick lit associeras även med konsumtion, dyra kläder och skor, och ytlighet, smink och skönhet.”
  Det är så snävt att det är skrämmande. Det må nu vara tråkigt att det inte uppskattas. Det gjorde inte Allersromanerna heller på sin tid. Av samma anledning. Skillnaden är väl att nu vågar författarna skriva med eget namn medan Harlekinromanerna ofta skrevs under pseudonym. Det säger något om ändrade värderingar. Till chick litens förmån, ska sägas.
  Men idag måste jag hålla med min svenskalärare när det gäller kvalitet. När jag väl vuxit ifrån Allersromanerna (vid ca 16) har jag inget tålamod med Små citroner gula m.fl. Tråkigt kanske. Men de säljer ju bra. Liksom hamburgare, chips och läsk.
  Men om chick lit kan fungera som inkörsport till all annan litteratur, så är det att rekommendera. Det viktiga är att vi läser!
  Hälsningar från en copywriter med 20 år i mediavärldens ”glamour”.

  Svar
  • 25/01/2017 kl. 12:41
   Permalänk

   Tack för en så genomtänkt och välskriven kommentar! Sedan jag skrev det här inlägget har jag läst mer chick lit, men gått över åt feel good-hållet. Jag kan tycka att chick lit och deckare/kriminalromaner är lika på vissa sätt: alla böcker liknar varandra till viss grad och det finns många av dem. Men de har en stor styrka: många läser dem. Och jag håller helt med dig att all litteratur som får oss att läsa är bra.
   /Andrea

   Svar
 • 02/04/2019 kl. 18:22
  Permalänk

  Hej jag skulle vilja få en sammanfattning om chick lit. Det vill säga vad är chick lit och lite berättande om den tack.

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *