När chic lit-genren slog igenom var böckerna överlag ytliga. Stort fokus lades på mode, shopping och att träffa den rätte. Naturligtvis fanns undantag som till exempel Marian Keyes böcker. Men allteftersom tidsandan har förändrats har även böckerna gjort det. Man hittar idag böcker där huvudpersonens utveckling är i fokus men den romantiska vinklingen är kvar. Och helt ärligt, är det inte kärlekshistorien som gör att vi väljer en chic lit bok?

Finns det en, finns det flera av Mhairi McFarlane. Harper Collins, 2016.

Skotska Mhairi McFarlane slog igenom med You had me at hello. Bibliophilia har tidigare recenserat Från och med du. Nu har jag haft det småtrevligt när jag läst Finns det en, finns det flera.

Om att hitta sin plats i tillvaron

Så fort hon blev vuxen flydde Edie sin trasiga familj i Nottingham och skapade sig en ny tillvaro i London. Hon försvann in i den flärdfulla, hippa kulturen och de nya vännerna blev hennes fasta punkt i tillvaron.

Men när Edie blir avslöjad i en situation där hon definitivt för utomstående kan ses som den dåliga, ”den andra kvinnan”, blir hon social paria i London. Och idag kommer man inte undan med något, sociala medier gör att det mesta sprids som en löpeld, oavsett om det är sant eller inte.

När hon i det läget får chansen att spökskriva en känd skådespelares memoarer i hans hemstad är det därför perfekt för Edie. Hon kommer bort från London och de numera illvilliga vännerna och kollegerna.

Den enda nackdelen är att jobbet ska göras i Nottingham. Edie måste därför ta tag i sina relationer med pappan och systern. Att skådespelaren gör henne knäsvag är ytterligare en komplikation…

Aktuella frågor om att hängas ut i sociala medier

Finns det en, finns det flera är chic lit när den är som bäst! Den är snabb, rolig, problemlösande och har en ordentlig dos bra skriven romantik.

Jag gillar vinklingen om hur utsatta vi är för rykten på sociala medier. Vi är alla medvetna om att mycket osant skrivs där och att Facebook kan användas som ett verktyg för hämnd till exempel efter kraschade förhållanden. Samtidigt har vi ett stark tro på det skrivna ordet som sanning.

Vi befinner oss nu i en brytpunkt där vi håller på att implementera i vår egen vardag det faktum att information vi får genom internet måste tas med en nypa salt. Trumps kamp mot media och diskussionen om fake news har skyndat på detta.

Men propaganda är inget nytt. Jag skrev om det i samband med recensionen av Herman Lindqvists intressanta bok om Erik XIV Prakt. Drömmar. Mörker. Det som förändrats sedan dess är de kanaler som finns tillgängliga.

Då var det främsta medlet en kungs skrifter som skickades ut för att läsas vid högmässor och ting. Idag kan vem som helst skriva i princip vad som helst på Facebook, Instagram eller Twitter.

Edies problem i Finns det en, finns det flera kan tyckas små i sammanhanget. Det är inte världsopinionen som manipuleras. Men tyvärr möts vi då och då av rubriker i tidningar som pratar om ungdomar som inte orkat fortsätta sina liv efter att ha hängts ut på internet.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Chic lit när den är som bäst: Finns det en finns det flera
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *