En klassiker till genre, i alla fall när det gäller filmer och tv-serier, är berättelser som utspelar sig på amerikanska high schools. Till alla killar jag har gillat är en annorlunda och charmig sådan.

Till alla killar jag har gillat av Jenny Han. Lavender Lit, 2018.

Lara Jeans liv är i ständig förändring. Efter deras mammas död har systrarna tagit hand om varandra och hjälpt sin pappa som arbetar långa pass på sjukhuset. De har en tajt relation, men nu har äldsta systern flyttat ändå bort till Skottland för att plugga. Det innebär att Lara Jean nu måste ansvara för sin lillasyster, se till att hon kommer till skolan och hjälpa henne med skoluppgifter.

Om inte det var nog så försvinner också hennes hattask helt plötsligt. Den har hon fått av sin mamma, men det är framförallt innehållet som är av värde. I den sparar hon de kärleksbrev som hon har skrivit till alla de killar hon varit förälskad i under sitt liv. Brev som bara skulle vara för hennes ögon, men som nu av någon anledning har postats. Plötsligt vet killarna exakt vad hon har känt för dem, och det värsta är att en av dem är hennes systers före detta pojkvän som hon dumpade innan hon reste till Skottland. Det blir starten på ett skolår som ställer Lara Jeans liv på ända.

Klassisk men samtidigt annorlunda high school-story

Kärnan i Till alla killar jag har gillat, eller To All The Boys I’ve Loved Before, är en klassisk amerikansk teen film: high school, kärlek och vänskap, det coola, snygga gänget som alla vill vara en del av och nördarna som är mobbarnas självklara offer. Men den här berättelsen skiljer sig på flera sätt. Först av allt så har huvudkaraktären Lara Jean koreansk påbrå. För det andra så är starten på berättelsen kul och annorlunda, då Lara Jeans kärleksbrev till före detta förälskelser postas till de olika killarna utan att hon vet om det. Det är upplagt för pinsamma och roliga situationer och Lara Jean är en karaktär som det är lätt att tycka om.

Boken är bra och filmen, som finns att se på Netflix, är riktigt bra. Det är hög klass på skådespelarna och Lana Condor som spelar Lara Jean gör henne så bra.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Charmig high school-berättelse: Till alla killar jag har gillat
Taggar:                                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *