Någonstans brister himlen av Erika Olofsson Liljedahl. Historiska media, 2017.

Vissa romaner skär i hjärtat. Man bryr sig om huvudpersonen men ser inte hur det kan sluta väl för dem. Vad kommer att hända fram till sista sidan? Och hur kommer det att gå när sista bladet vänts? En sådan roman är Någonstans brister himlen av debutanten Erika Olofsson Liljedahl.

Trettonårige Elis växer upp i ett kargt Bohuslän på 1920-talet. Han är redan klar med skolgången och hjälper sin pappa med det småskaliga fisket. Pappan är tystlåten, lika karg som landskapet omkring dem. Modern och systern står för värmen och pratet i familjen.

En dag försvinner systern Signe. Föräldrarna vill inte berätta för Elis vad som hänt och Elis är förvirrad. När han till slut får reda på vart Signe tagit vägen och att orsaken ligger i en gammal familjehemlighet bestämmer han sig för att agera. Han måste ge sig ut i världen för att återförena familjen.

På sin färd möter han både godhjärtade människor och egoister. Han möter den nya världen med industri och framtidshopp.

Frågan är om Elis kan omskapa barndomens trygghet när familjen faktiskt inte vill ha något med varandra att göra. Och kan Elis lämna det traditionella fiskelivet för att passa in i en hektisk stadsmiljö?

Någonstans brister himlen skildrar två livsstilar, fiskebyn kontra industrisamhället, med de olika tempon de har. Olofsson Liljedahl imponerar genom att i sin prosa så tydligt åskådliggöra det. Elis liv i fiskebyn går långsamt framåt och han har tid för eftertanke. När han så kommer till Höganäs i Skåne, med sin gruva och sin textilindustri, går allt så fort att Elis reagerar omedelbart på situationer, utan tid att tänka efter.

Jag vill här tipsa om Sven Delblancs böcker om Hedebyborna som också skildrar denna brytpunkt i historien, från det traditionella jordbrukssamhället till urbanisering.

Någonstans brister himlen är också en uppväxthistoria. Elis lämnar barndomens trygghet bakom sig och måste möta vuxenlivets realitet. Det leder till ifrågasättande om de minnen han har stämmer med verkligheten. Systern Signe som Elis alltid stått nära och förlitat sig på har nu andra mål i livet än vad Elis har. Kan deras relation växa om de väljer olika liv?

Om jag ska hitta något negativt med denna bok är att vissa avsnitt kan bli lite för poetiska, det gränsar till pretentiöst. Men det är en mindre sak och ska inte stoppa någon från att läsa Någonstans brister himlen.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Brytpunkter

En reaktion på “Brytpunkter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *