Innan ni tog oss är den typ av historisk roman som har det upplägg jag gillar bäst: när historiska återblickar varvas med en nutidsberättelse. Boken är baserad på verkliga händelser och har en del tuffa, jobbiga inslag samtidigt som den har en handling som gör läsaren nyfiken.

Innan ni tog oss av Lisa Wingate. Lavender Lit, 2018

Tolvåriga Rill Foss och hennes fyra yngre syskon bor med sina föräldrar på en båt på Mississippifloden, i Memphis. Det är en stormig natt 1939 som deras liv förändras för alltid. Deras pappa tvingas ta med deras mamma, som snart ska föda ett tvillingpar, till sjukhuset och måste lämna barnen ensamma på båten. Rill har ansvaret att se efter de yngre syskonen när några främlingar plötsligt dyker upp. De tar med sig Rill och de andra barnen till ett barnhem, men syskonen är övertygade om att föräldrarna ska komma och hämta dem så fort de kan. De inser dock snart att deras nya verklighet är mycket brutalare än så.

I nutida Aiken, South Carolina, hittar åklagaren Avery Stafford oroväckande information om sin farmor och börjar nysta i familjens historia. Vad var det egentligen som försiggick i Amerika mellan 1920 och 1950? Och hur är hennes familj inblandad i Georgia Tanns adoptionsverksamhet?

Baserad på ökänd skandal

Innan ni tog oss är baserad på en av USA:s mest ökända skandaler, där Georgia Tann, föreståndare för Memphis barnhem, kidnappade och sålde fattiga barn till rika familjer över hela landet. Lisa Wingate håller inte igen på detaljerna när hon skildrar de brott hela familjer, och framförallt barnen, utsattes för under de trettio år som Georgia Tann fick härja fritt. För det var precis det hon gjorde. Högt uppsatta människor höll henne om ryggen, för att skydda sig själva, när hon under årtioenden systematiskt kidnappade och till och med dödade barn. Tusentals barn omplacerades och adopterades bort under hennes översyn, en stor del av dem mot deras föräldrars vilja. De blev helt enkelt lurade och utnyttjade.

Jag vet att sådant här har pågått, och fortfarande pågår i en del delar av världen. Att barn utsätts för de mest fasansfulla handlingar, men den här boken är i vissa partier riktigt brutal och tung att läsa. Det är en tragisk berättelse, en stor del av boken är nattsvart, men den har såklart ljusglimtar i form av glädje och hopp. Framförallt är den välskriven och väldigt läsvärd. Den visar på att människan av naturen är en överlevare, att hon fortsätter kämpa trots att hon utsätts för de mest fasansfulla handlingar, och att det går att gå vidare och bygga sig ett liv trots att man varit med om tragedier.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Brutal berättelse baserad på verkliga händelser: Innan ni tog oss
Taggar:                                                                                     

2 reaktion på “Brutal berättelse baserad på verkliga händelser: Innan ni tog oss

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *