När det gäller ungdomsböcker tycker jag att det kan bli på två sätt: antingen blir det katastrof, med stereotypa karaktärer som sänder ut fel budskap om könsroller och människors lika värde, eller så kan det bli fullträff, med ett viktigt och tydligt budskap, karaktärer som går att identifiera sig med och en stark story med bra flyt. Här tänkte jag lista ungdomsromaner av den senare sorten. Det är romaner som jag har tagit starkt intryck av och som jag hoppas att många unga kommer att läsa.

1414 av Alexandra-Theresa Keining
Under en helg inträffar något som förändrar livet för fem tonåringar. De bär alla på en hemlighet, en sårbarhet och en längtan, och när deras öden sammanflätas stärker de i vissa fall varandra. 14 verkar vi en första anblick vara en klassisk spänningsroman, med en dramatisk inledning och ett berättarspråk som med korta scener och många karaktärer bygger upp till ett slags grand finale. Men detta är mer än så, det är en mörk bok om mobbning, sexuell identitet, svartsjuka, övergrepp och psykisk ohälsa. Mycket på en gång kan tyckas, men jag anser att Keining har lyckats fantastiskt bra. Detta är en bok som jag tror många unga kan känna igen sig i och lära sig nåt av, samtidigt som det är en spännande berättelse.

 

Bara_leggins_i_januariBära leggins i januari av Sara Stille
Detta är en bok om författarens egna erfarenheter om sexuella övergrepp. Öppenhjärtligt och utlämnande berättar Stille om hur hon som trettonåring utnyttjas av en person som står henne nära och som under just den perioden i hennes liv är hennes enda trygghet. Övergreppen pågår under flera år innan hon finner styrkan att anmäla. Bära leggins i januari är en jätteviktig bok som jag hoppas att man läser och diskuterar ute i skolorna. Den ger en förståelse för hur det är att vara offer vid den här typen av övergrepp och ger en otäck bild av hur det är att vara kvinna när rättsväsendet blir inblandat. Det här är ju inte en ungdomsroman, men jag tycker att det är en viktig bok som många, speciellt unga människor, bör läsa.

 

 

Lex_bokLex bok av Sara Kadefors
Lex tycker att alla utom bästisen Jonatan är idioter, och hon klarar inte av att umgås med någon på skolan. Hon ligger hellre hemma i sin säng och dagdrömmer. Allt känns oviktigt och ointressant, det finns ju ändå ingen mening med livet så varför lägga sin tid på läxor och annat trams. För att provocera skapar hon i hemlighet Maya, ett alter ego som inte är rädd för att synas och ta plats. Maya bloggar och blir snart framgångsrik, vilket skapar problem för Lex. I Lex bok har Kadefors prickat helt rätt när hon beskriver tonåringars känsloliv, jag hade väldigt lätt att relatera till de känslor och situationer Lex ställs inför. Boken känns också väldigt modern och aktuell då den tar upp frågor kring den publicitet som följer med sociala medier.

 

 

Livsregler_for_en_medelstor_getLivsregler för en medelstor get av Ina Ekegård
Ett psykfall, en stekare, ett missbrukarbarn och en CP ger sig ut på roadtrip. Alla känner inte varandra och bilturen genom sommarsverige blir en skruvad resa som kommer att förändra deras liv. Livsregler för en medelstor get är en humoristisk och varm berättelse om hur det är att vara annorlunda och hur viktigt det är att acceptera varandra, även om man är väldigt olika. Men framförallt hur mycket man kan lära av varandra just på grund av att man är olika. Jag tänker tillbaka på den här boken med ett leende.

 

 

 

 

Mordarens_apaMördarens apa av Jakob Wegelius
Gorillan Sally Jones är maskinist på lastskutan Hudson Queen. Tillsammans med sjömannen Chiefen, hennes enda vän, är hon strandsatt i Lissabon. Där blir de inlurade i en smugglingsaffär som slutar i att Cheifen blir dömd för ett mord han inte begått. Sally Jones vill inget hellre än att rentvå sin vän och snart har hennes liv tagit en väldigt oväntad vändning.

 

 

 

 

imageSvensk synd av Martin Jern
Otto och hans mamma befinner sig på flykt från Ottos pappa. De flyttar ständigt runt i Sverige och efter en av deras flyttar hamnar de i Ryda – en skitig håla ute i ingenstans. Kyrkan har en stark ställning i byn, så stark att den kan få en del av byns invånare att göra hemska saker. Svensk synd är en roman om manipulation och grupptryck, och om vad vanliga människor kan bli lurade att göra i en sektlik miljö. Detta är en mycket stark ungdomsroman dels för handlingen och budskapet, och dels för att det är en spännande historia.

 

 

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Bra svensk ungdomslitteratur

En reaktion på “Bra svensk ungdomslitteratur

  • 28/03/2015 kl. 21:38
    Permalänk

    Läste Bära leggings i januari, som jag tyckte var en gripande och tankeväckande bok.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *