Idag på Internationella kvinnodagen vill vi passa på att tipsa om böcker som handlar om kvinnors situation, både idag och genom historien. Sedan 1910 har dagen varit en stående punkt i våra kalendrar, men än idag, mer än 100 år senare, är det fortfarande lika viktigt att uppmärksamma hur kvinnors liv och villkor ser ut.

Internationella-kvinnodagen-2016

TILLBAKA TILL HENNE av Sara Lövestam
Detta är dels en roman som berättar om hur den svenska kampen för kvinnlig rösträtt gick till, dels är det en vacker skildring av hur kärlek mellan kvinnor kunde se ut för hundra år sedan. Hur homosexuella kvinnor levde och hade relationer i det tysta, hur de ansträngde sig för att hålla sin relation hemlig samtidigt som andra kvinnor med samma läggning förstod hur det låg till.

EN HANDFULL VINGAR av Sue Monk Kidd
Den här romanen bygger på en nästan bortglömd men banbrytande kvinnas liv. Sarah Grimké levde under början av 1800-talet och var en känd abolitionist som skrev pamfletter och åkte på föreläsningsturnéer i nordstaterna. När dåtidens samhälle reagerade på att en kvinna vågade ta ton, och till och med tala inför män, lades indignation över kvinnornas ställning till den över slaveriet hos Sarah.

EN BÖN FÖR DE STULNA av Jennifer Clement
En stark roman om fattiga kvinnors situation i dagens Mexiko, där kvinnor på landsbygden, omgärdade av drogkarteller och opiumfält, när som helst kan bli kidnappade. Det som skildras är för mig som svensk kvinna obegripligt – mödrar som gör vad som helst för att göra sina döttrar fulare och mindre attraktiva för att undvika att de ska bli bortförda – men romanen är baserad på verkliga händelser.

SVART KVINNA av Fanny Ndow Norrby
När Fanny Ndow Norrby uppmanade svarta svenska kvinnor att höra av sig med historier om den rasism och sexism som de stöter på i sin vardag var gensvaret chockerande stort – på en dag hade Twitterkontot hon startat 10 000 följare. Boken är fylld med berättelser från dagens verklighet, samtidigt som den ger en historisk bakgrund till varför den affrosvenska kvinnans kropp inte är hennes egen, inte ens i världens mest jämställda land.

ELISABETH I: HISTORIEN OM DROTTNINGEN OCH HENNES FÖRTROGNA av Anna Whitelock
Elisabeth I tillträdde Englands tron efter sin far Henry VIII. Till skillnad från sin far, som är ökänd för alla sina fruar, gifte sig aldrig Elisabeth. Hon är en av Storbritanniens mest ikoniska regenter som än idag fascinerar och vars liv ger upphov till film och litteratur. Den här boken ger en inblick i hur hon gick till väga då hon medvetet byggde sin image och lyckades behålla makten.

VASADROTTNINGEN av Karin Tegenborg Falkdalen
Kvinnornas roll i historien är ofta bortglömd. Eller snarare bortvald. Skildringar av våra svenska kungar och andra män som spelade viktiga roller i skapandet av vårt land är inte svåra att hitta, men det finns ju också många kvinnor som haft viktiga roller. En sådan kvinna är Katarina Stenbock. Hon levde i en dramatisk tid då Gustav Vasas söner slogs om makten. Katarina, Gustav Vasas änka, fick en framträdande roll efter makens död: då fick hon både agera som medlare mellan styvsönerna, men även som finansiär av uppror mot sittande kung.

Boktips på internationella kvinnodagen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *