När jag tittar tillbaka på böckerna jag läste i mars känns det som om det var så länge sedan jag läste dem. Men i början av mars var det kallt och fullt av snö, nu är våren här.

Bland böckerna jag läste under förra månaden står två ut: Floden om natten och Änkan. Framförallt Änkan kommer jag komma ihåg länge, den gjorde stort intryck på mig.

Ficktjuven av Sarah Waters
Stor besvikelse. Boken känns tarvlig, handlingen är utdragen och det blir helt enkelt tråkigt att läsa. Vet inte om det beror på Waters eller översättaren, men språket är undermåligt.

Floden om natten av Erica Ferencik
Spännande thriller som jag sträckläste. I Maines djupa skogar förlorar ett gäng vänner sin flotte, all utrustning och sin guide, och måste helt på egen hand ta sig tillbaka till civilisationen.

Frågor jag fått om Förintelsen av Hédi Fried
Hédi Fried överlevde Förintelsen. Hon levde i flera av nazisternas läger och har vigt sitt liv att berätta om sina upplevelser. I den här boken besvarar hon de frågor som hon får när hon är ute och pratar om det hon varit med om. Den är rakt på sak. Osentimental, men samtidigt ärlig. Fried förskönar ingenting, och jag hoppas att denna bok blir en del av skolundervisningen.

Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman
Backman har en härlig humor som går rakt in i hjärtat, och Saker min son behöver veta om världen är full av den. Detta är en kort men intensiv bok om Backmans erfarenheter av livet. Det är personligt och intimt, men antingen känner jag igen mig eller så känner jag med Backman. De känslor jag upplever när jag läser Backman är väldigt starka. Allt som Backman skriver går rakt in i mig, det blir starka känslor – åt alla håll. Jag har tidigare påstått att Fredrik Backman kommer visa sig vara vår tids stora författare, och jag blir mer och mer övertyga om det för varje bok jag läser.

Sekten som återuppstod av Mariette Lindstein
Detta är en stark uppföljare till första delen i Mariette Lindsteins serie om sekten Via Terra, som är baserad på hennes egna erfarenheter av att leva i en sekt. Hennes böcker är spännande och obehagliga. Både jag och Marika läser Lindsteins böcker om sekten och gillar den skarpt. Jag ser fram emot att läsa tredje delen i serien, Sektens barn.

Varför gråter inte Emma? av Magnus Wennerholm
2008 attackerades en mamma och hennes två små barn, endast ett och tre år gamla, i sitt hem i Arboga. Det visade sig vara en exflickvän till den man som mamman precis flyttat ihop med. Det blev ett uppmärksammat rättsfall som kom att kallas Arbogamorden. I den här boken berättar mamman Emma om sina erfarenheter, av själva mordkvällen och tiden efter. Det är en gripande bok, men jag saknar sambons syn på händelsen. Det var ju hans före detta flickvän som dödade någon annas barn, och det hade varit intressant att läsa om hur han upplevde det som hände.

Änkan av Fiona Barton
Det här är en av de bästa böckerna jag läst de senaste månaderna. Den är spännande och obehaglig, och jag blir frustrerad, äcklad och arg. Änkan berör många aktuella frågor i vårt samhälle just nu: pedofili, barnporr och de mörka nätverk som finns kring det på webben, samtidigt som boken skildrar synen på kvinnor, ofrivillig barnlöshet, och medias drev mot privatpersoner som förstör livet för hela familjer.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Böckerna jag läste i mars

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *