En bok som handlar om böcker och kärlek och som utspelas i Skottland, kan det bli bättre? Nej knappast, om ni frågar mig! I Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan finns just denna cocktail. Och det innebär en riktigt avslappnande lässtund.

Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan. Massolit förlag, 2017.

Nina är en sådan där person som älskar böcker så till den milda grad att hon nästan inte är medveten om verkligheten omkring henne. Och hon är lycklig med det livet.

Men ibland väljer man inte själv hur livet ska förbli, och ibland kan en oönskad förändring leda till att livet blir ännu bättre.

När biblioteksfilialen Nina jobbar på läggs ner får personalen gå en kurs som handlar om att få sina drömmar att gå i uppfyllelse. När hon nu står utan jobb ger detta Nina den kick och motivation hon så väl behöver.

Hon vill starta en kringresande bokhandel, nå människor som har långt till affärer och bibliotek och para ihop rätt person med rätt bok, bli en slags bok matchmaker helt enkelt.

För att göra det måste hon flytta till Skottland och där står hon inför sitt livs utmaning: ny omgivning, nya människor och en varubuss full av överblivna biblioteksböcker.

När hon nu landar i verkligheten upptäcker hon att det här med att hantera människor både är svårt och rätt fantastiskt. Hon möter tågarbetaren Marek med de sorgsna ögonen, den pragmatiske och tjurige bonden Lennox och ett antal skotska original som verkar bo på byns pub.

Livet utanför böckernas värld innebär dock att Nina måste ta itu både med en massa praktiska problem, och att hon själv, nu när hon har direktkontakt med människor av kött och blod, blir sårbar. Är det värt risken att få sitt hjärta krossat?

Mysig verklighetsflykt

Har man läst Colgans böcker om Det lilla bageriet på strandpromenaden känner man igen sig i Den lilla bokhandeln runt hörnet. Det gäller bakgrundshistorien om att bryta upp och starta på nytt på en främmande plats, att lämna en ekonomisk trygghet och följa sin dröm och även storyns romantiska förvecklingar.

Med andra ord är Colgans böcker en riktig verklighetsflykt, ett sätt att drömma sig bort en stund. Jag som läsare känner mig som att jag blivit förflyttad till en plats där en sprakande brasa, en varm filt omkring mig och en kopp ångande hett te är obligatoriska.

Med teman som böcker och bakverk, pittoreska omgivningar, starka män med dragningskraft och dramatiska händelser, hur kan det bli annat än ett riktigt opretentiös och njutbar läsupplevelse?

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Böcker, kärlek och Skottland

En reaktion på “Böcker, kärlek och Skottland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *