Ibland är det inte så lätt att hitta en bok man fastnar för. En bok som gör att man längtar efter lässtunderna. Vissa böcker är helt enkelt dåliga, medan andra inte är rätt för en själv, eller i den sinnesstämning man är när man plockar upp den. Den senaste månaden hade jag otur och sprang på tre böcker som av olika anledningar inte var rätt för mig.

bocker-jag-inte-laste-fardigt

1. Hur ska det gå för Pinnebergs? av Hans Fallada
Versaillesfreden, med de skadestånd Tyskland ålades att betala till de segrande staterna i Första Världskriget, ledde till ekonomisk kris i Tyskland. När det unga, nygifta paret Pinnebergs ska starta sitt liv tillsammans hamnar de därför omedelbart i svårigheter.

De planerar och planerar men pengarna räcker ändå inte. Det hjälper inte heller att de trots sina kloka tankar tar dumma beslut. Pinnebergs hamnar i en nedåtgående spiral, hur ska det gå för dem?

Denna bok ger en bra bild av hur livet såg ut i Tyskland vid denna tid och hur människorna hade det. Författarens böcker kommer nu i nyutgåvor och jag tycker att andra ska testa, även om jag själv inte läste hela boken. Den var helt enkelt för långrandig för min smak.

2. Charleston av Zelda Fitzgerald
Paret Fitzgerald var 1920-talet Brad och Angelina, ett riktigt ”it-par” som ledde vägen i den dekadenta, utlevande epoken. F. Scott Fitzgerald har skrivit om detta i till exempel Den store Gatsby, Zelda Fitzgerald i Charleston.

Boken är delvis självbiografisk och handlar om en berömd ung kvinna och hennes revolt mot konvenansen, och om hennes lika berömda make. Jag hade sett fram emot denna bok. Tidsandan och det berömda paret intresserade mig. Tyvärr blev jag så irriterad på huvudpersonen, som är bortskämd och självcentrerad, att jag gav upp efter bara 50 sidor.

3. Färjan av Mats Strandberg
Ombord på partybåten mellan Sverige och Finland finns 1 200 personer som hoppas att lillsemestern ska uppfylla deras förväntningar. Men det finns två varelser ombord som inte är som alla andra. Snart urartar festkvällen till en bloddrypande skräckupplevelse mitt ute på Östersjön.

Strandberg är ena halvan av duon bakom Engelforstrilogin, Cirkeln, och jag förväntade mig därför mer av honom än vad han levererar. Det här är en skräckhistoria som inte har något nytt att ge genren, och som populeras av stereotyper. Till skillnad från Hur ska det gå för Pinnebergs? och Charleston är Färjan helt enkelt en dålig bok.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Böcker jag inte tog mig igenom

3 reaktion på “Böcker jag inte tog mig igenom

 • 07/01/2017 kl. 19:47
  Permalänk

  Låter som om det inte är någon större förlust att jag inte läst Färjan då.

  Svar
  • 10/01/2017 kl. 11:32
   Permalänk

   Varken Marika eller jag gillade Färjan!

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *