God jul! Nu är det äntligen dags. God mat, mys och massa tv-tittande är jul för mig. Men tiden fram till jul rusar iväg och med allt som måste fixas innan julafton kan det vara svårt att komma i rätt stämning. Jag vill tipsa om några nysläppta böcker med jultema, som kan hjälpa dig att släppa julstressen och komma i ”Christmas mood”.

Ditt livs affär av Fredrik Backman
Nyutgiven liten julhistoria om vad vår tid är värd och vad det vi lämnar efter oss egentligen betyder. Jag lyssnade på den häromdagen, det är fantastiskt fin berättelse. Backman läser själv upp boken och gör det bra.

En röd liten fågel i jultid av Fannie Flagg
Fannie Flaggs julklassiker har under hösten kommit ut som pocket i Sverige. Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva. Av en tillfällighet får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla sömniga staden Lost River i Alabama och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Oswald tas till sin förvåning emot med stor entusiasm, inte minst av alla de änkor och ogifta damer som raskt börjar uppvakta honom. Oswald börjar njuta av livet. När julen kommer inträffar något så häpnadsväckande att de som är med aldrig kommer att glömma det. Och i centrum finns en liten flicka och en röd fågel.

Bettys val av Marie-Louise Marc
Den andra delen i feelgood-serien om Betty Svan. Den första boken, Bettys värld, har hyllats av både kritiker och läsare, och i den nya romanen av Marie-Louise Marc får vi följa vår favorit-femtioplussare genom kärlekstrassel, karriärtankar och det nya livet med barnbarn.

Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri
Trettioåttaåriga Emily har ett roligt jobb, härliga vänner och framför allt: en underbar lägenhet i London, som tacksamt nog ligger hundratals mil bort från hennes galna familj. Emily har också den perfekta pojkvännen, Robert. Deras förhållande har till och med nått den nivån att Emily har bestämt sig för att ta med Robert till Skottland denna jul, och presentera honom för familjen, som helst av allt bara vill se sin dotter gift. Men en vecka innan julafton gör Robert slut, och Emily blir alldeles förstörd. Dessutom får knappt någon sömn eftersom hennes unga playboy till granne Evan envisas med att spela hög musik och ha ännu högre sex. Men Emily får en idé, och med hjälp av en månads hyra lyckas hon övertala Evan. Hon är nämligen fast besluten att ta med sig Robert till Skottland. Även om det inte är den riktige Robert.

Let it snow – magisk julhelg i tre delar av John Green, Maureen Johnson & Lauren Myracle
Tre författargiganter för unga vuxna möts och skriver här varsin fristående – men sammanlänkad – berättelse i juletid. Let it snow har precis getts ut i pocket. En snöstorm sätter spelet i rullning: ett tåg spårar ur, mobilsamtal når inte fram, missförstånd, dikeskörningar, alldeles för många och för gapiga cheerleaders och första kyssar – allt under en förtrollad julhelg.

Utan att släppa taget av Denise Rudberg & Hugo Rehnberg
Jag har precis lyssnat på den här romanen som utspelar sig bland ett gäng ungdomsvänner. Författarna själva läser upp boken växelvis, vilket ger boken extra liv. Agnes ska för första gången sedan skilsmässan fira jul utan sin älskade dotter. Efter viss vånda bestämmer hon sig för att tacka ja till ett julfirande med det gamla kompisgänget från gymnasiet. Att Simon ska få en fridfull högtid verkar inte särskilt troligt. Hans flickvän är dödstrött på honom, försöket att skapa nästa stora IT-succé verkar kapsejsa och till råga på allt har han lånat en stor summa pengar av helt fel person. Att tillbringa helgen med de gamla vännerna står inte högst upp på hans önskelista, men kanske kan någon av dem hjälpa honom. Julfirandet ska gå av stapeln på en anrik släktgård i Sörmland men blir inte som någon har tänkt sig. Väl förborgade hemligheter stiger till ytan, gamla konflikter blossar upp och en oväntad gäst väcker minnet av en 20 år gammal tragedi, vilket gör julhelgen mer känslosam än någon väntat sig. Men vännerna upptäcker också hur mycket de saknat den innerliga gemenskap de en gång delade.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Böcker att läsa under julledigheten

2 reaktion på “Böcker att läsa under julledigheten

 • 25/12/2017 kl. 15:34
  Permalänk

  Har precis läst Ditt livs affär och det var en jättefin liten berättelse.

  Svar
  • 02/01/2018 kl. 18:07
   Permalänk

   Visst är den fin!

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *