Ibland känner man inte för att läsa en bok från pärm till pärm. Istället vill man bläddra lite, se vad som fångar intresset och stanna upp där för en stund. Inom de flesta områden finns faktaböcker som är späckade med information. Här kommer några tips.

Litteraturhistoria

Böcker som förändrade världen av Andrew Taylor

Här tas böcker upp som drivit utvecklingen de senaste tusen åren och som är en grund för det samhälle vi har idag. Från religiösa verk som Bibeln och Koranen, till naturvetenskapliga av Darwin och Newton och romaner som visar på samhällsproblem, som Onkel Toms stuga och den rättsliga karusell som innehållet i Lady Chatterleys älskare ledde till.

Brott och straff

Svenska mord av Jan-Öjvind Swahn

Uppmärksammade rättsfall i Sverige beskrivs på Swahns eget sätt. Han går igenom allt från kungamord på tidigt 1000-tal via prästen i Silbodal som mördade gamla och sjuka i sin församling på 1800-talet till mordet på Olof Palme.

Monster av Micael Dahlén

Dahléns beskrivning av sina möten med fem ökända och bestialiska mördare runt om i världen är obehaglig men samtidigt intressant.

Historia

Historiens underbara värld av Carsten Ryytty

Uppdelat i kategorier som bisarra dödsorsaker, mat och dryck, hygien, och berömda slutord får vi kortfattade fakta.

101 historiska myter av Thomas Oldrup och Åke Persson

Vi har alla en massa historier i bakhuvudet som låter för bra för att vara sanna men som vi matats med. I denna bok tas många av dem upp och det är hela tiden spännande att få veta vilka sanningskorn som finns i dem. För hur var det egentligen med äpplet som fick Newton att förstå tyngdlagen, Marie-Antoinettes utrop att man borde ge de svältande massorna bakelser och Cajsa Wargs ”Man tager vad man haver”?

Pengar

Svenska förmögenheter av Göran Hägg

Historierna om hur kända och förmögna svenska familjer som Carnegie, Dixon, Rausing, Wallenberg och Bonnier fick sina pengar och förvaltade eller förlorade dem.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Böcker att bläddra i

En reaktion på “Böcker att bläddra i

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *