I Ravenspur, den fjärde och avslutande delen av Conn Igguldens romaner om Rosornas krig, flödar det över av blod, intriger och förräderi. Men Iggulden har inte behövt lägga till några sådana ingredienser för att fånga läsaren, verklighetens medeltida inbördeskrig var verkligen fyllt av detta.

Ravenspur av Conn Iggulden. Albert Bonniers förlag, 2017.

Edward av York har suttit tryggt på tronen ett bra tag. Men hans fiender har inte gett upp. Den avsatta drottningen som hör till Lancaster har tagit skydd hos det franska hovet.

När Warwick, som en gång satte Edward på tronen, försökt göra uppror mot Edward och själv måste fly landet, ser den franske kungen sin chans. Genom att sammanföra de två landsflyktiga och hjälpa dem ekonomiskt kan den franske kungen störta Edwards starka styre.

Snart är rollerna ombytta. Edward är på flykt. Hans hustru och barn söker fristad i Westminster Abbey.

Men varken Edward av York, Warwick eller den kungliga ätten Lancaster är beredda att ge upp. Och medan de sliter varandra i stycken bidar Henry Tudor sin tid. Inget kommer att bli sig likt igen efter Bosworth Field.

Richard III – en ensidig bild

Jag beundrar Conn Igguldens sätt att ta komplexa historiska perioder och göra dem lättillgängliga och intressanta. Samtidigt är underhållningsvärdet stort med alla dessa maktgalna män och kvinnor. Det är som Dallas eller Dynastin fast i en fjärran epok vilket gör det hela ännu mer fantasieggande.

Ravenspur innehåller perioden med Richard III på tronen. Denne är en av Englands historias mest beryktade män. Han förrådde sin döde bror Edward genom att tillskansa sig tronen istället för att agera förmyndare åt brorsonen, den rättmätige arvtagaren. Han sägs ligga bakom morden på sagda brorson och dennes bror. Två små barn, som försvann in i Towern för att aldrig ses igen.

Richard har gått till historien genom Shakespeares pjäs om honom. Han karakteriseras där som helt igenom ond. Men det är svårt att acceptera en så ensidig bild. Det blir som att titta på en Hollywoodfilm där den gode är ett helgon och den onde helt igenom svart.

Jag skulle därför ha uppskattat om Iggulden hade gett mer av sin tolkning av hur Richard gick från att vara sin bror Edwards trogne följeslagare till att döda Edwards söner.

Sätter historien på kartan

I slutändan är det bara att konstatera att Conn Iggulden genom sin serie böcker om Rosornas krig återigen sätter historien på kartan genom sina historiska äventyrsromaner. Jag hoppas många hittar denna serie om inbördeskriget som sägs varit inspiration för George R.R. Martins Game of Thrones.

Tips: Även Warwick är en fascinerande historisk person. Vill man veta mer om honom har Philippa Gregory dramatiserat turerna i hans liv i The Kingmaker’s Daughter.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Blod och förräderi i Igguldens final om Rosornas krig
Taggar:                                                                 

2 reaktion på “Blod och förräderi i Igguldens final om Rosornas krig

 • 09/12/2017 kl. 18:14
  Permalänk

  Har bara läst första delen i denna serie. Måste fortsätta läsa den snart. Älskar verkligen Igguldens bokserier.

  Svar
 • 06/01/2018 kl. 21:49
  Permalänk

  Jag botaniserar på bloggar efter boktips idag. Denna serie verkar vara ett fynd, absolut. Tack.

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *