Som med så många andra genres behöver inte en historisk roman vara nyskriven för att fånga intresset, måla upp en tidsrealistisk bild och vara läsvärd. Ett exempel på detta är Rune Pär Olofssons fyra romaner om adelsätterna Sparre och Brahe och deras skiftande relation med Vasakungarna under 1500-talets senare del.

Den första delen, Lyckans tärning, är lika gammal som jag, den utkom 1972! Själv läste jag den, och övriga delar, under min tonårstid någon gång på 1980-talet. Jag kände nu, 2017, att det var dags att återuppliva bekantskapen.

Jag märker att jag nu fäster vikt vid andra saker än vid första läsningen. Men Lyckans tärning är verkligen en historisk äventyrsroman med alla dess komponenter och jag tycker lika bra om den som då.

Den historiska bakgrunden är den fight mellan de kungliga prinsarna som startade efter att Gustaf Vasa dött. Gustaf Vasas efterlämnade styrelseskick innebar ett kungarike som gick i arv till äldste sonen, Erik XIV. Men inom riket skapade han hertigdömen till sina övriga söner och inom dessa var hertigarna i princip härskare. Detta ledde till konstanta stridigheter mellan de olika bröderna.

När Lyckans tärning tar sin början har den sinnessjuke Erik XIV avsatts och sitter fängslad och brodern Johan III sitter vid makten.

I berättelsens centrum hittar vi Erik Sparre, en ung adelsman som precis har kommit hem till Stockholm efter studier utomlands. Han har fått audiens hos kung Johan III och väntas där få besked om sin karriärsbana. Samma morgon råkar han dock få se hur en hovman försöker dränka en liten pojke. Sparre griper in och räddar pojken men inser att han nu hamnat i stora svårigheter. Pojken är nämligen son till den avsatte Erik XIV och kung Johan III ligger bakom mordförsöket som Erik Sparre avstyrt…

Rune Pär Olofssons böcker är fulla med skildringar över hur livet tog sig ut vid den här tiden. Naturligt invävd i berättelsen är rundvandringar genom Gamla stan, soldaternas livsvillkor i Livland, faran med förlossningar, adelns strålande fester och allmogens armod.

Böckerna är som jag nämnt äventyrsromaner med snabba kast, vilda infall och en hel del sex. Trots att språket försökt efterlikna hur man talade på 1500-talet går därför läsningen snabbt framåt.

De fyra romanerna i serien om Sparre och Brahe är:

1. Lyckans tärning
2. Argan list
3. Ärans tinnar
4. Domens dag

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Bland Vasar, Sparrar och Brahar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *