EN HANDFULL VINGAR
Sue Monk Kidd
Norstedts, 2015
ISBN: 978-91-1-306401-7
(The Invention of Wings, 2014)

Recensent: Marika Mandrean

En-handfull-vingarDet är Charleston, tidigt 1800-tal och på sin elvaårsdag får Sarah en slavflicka kallad Trubbel i födelsedagspresent av sin familj. Något revolterar inom Sarah, trots att hon är dotter i en plantageägarfamilj känner hon starkt att det är fel att äga en annan människa. Men hon har inget val och genom alla timmar hon och Trubbel tillbringar tillsammans skapas ett band mellan dem.

Åren går och Trubbel ser sin mamma om och om igen straffas fysiskt för vad de vita ser som hennes listighet och opålitlighet. Men om man inte själv styr över sitt liv, om man enbart ses som arbetskraft utan eget människovärde, gör man inte då det lilla man kan för att hävda sitt egenvärde?

Medan Trubbel följer i sin mammas spår bryter sig Sarah loss från sin familj och ger sig iväg norrut där slaveri inte finns. Väl där upptäcker hon dock att även i norr blir man paria om man aktivt kämpar emot slaveriet. Särskilt om man vågar ta kamp trots att man är kvinna.

I romanen En handfull vingar beskriver Sue Monk Kidd livet i sydstaterna både ur de styrande vitas och ur slavarnas synvinkel. För oss idag är det svårt att förstå den symbios som uppstod i hushåll där fler än hälften av medlemmarna inte hade några egna rättigheter. Där de måste ha en passersedel från ägarna för att gå utanför trädgården. Där de vita hade rätt att straffa slavarna hur de ville och när de ville.

Genom att bygga romanen kring de två jämnåriga flickorna Trubbel och Sarah lyckas Sue Monk Kidd väldigt bra med att beskriva båda synvinklarna i symbiosen. Detta är också definitivt den bästa beskrivning ur slavarnas perspektiv jag läst.

Historien har verklighetsförankring och bygger på en nästan bortglömd men banbrytande kvinnas liv. Sarah Grimké har existerat och var en känd abolitionist som skrev pamfletter och åkte på föreläsningsturnéer i nordstaterna. När dåtidens samhälle reagerade på att en kvinna vågade ta ton och till och med tala inför män (!) lades indignation över kvinnornas ställning till den över slaveriet hos Sarah.

Det här låter som en allvarlig bok om allvarliga saker. Men En handfull vingar är också en fängslande historia om två människors liv under en tid som såg annorlunda ut mot dagens samhälle.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Bland plantageägare och slavar
Taggar:                                                 

2 reaktion på “Bland plantageägare och slavar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *