HOTELLET I HÖRNET AV BITTER OCH LJUV
Författare: Jamie Ford
ISBN: 9789170283178
(Hotel on the Corner of Bitter and Sweet, 2009)

Recensent: Marika Mandrean

Fäst ingen uppmärksamhet vid den blödiga titeln, det här är en vackert skriven bok om något som amerikaner talar tyst om: tvångsdeportering av japanska invånare i USA under andra världskriget.

Henry växer upp i Seattles Chinatown men eftersom hans kinesiska föräldrar vill att han ska få en amerikansk utbildning skickar de honom till skolan i en annan del av staden. Andra världskriget pågår och tongångarna mot japaner är hatfylld. För att inte förväxlas med en japan måste Henry bära en knapp på rockslaget med orden ”Jag är kines”.

I skolan finns bara en annan person med utländskt påbrå, den japanska flickan Keiko, och ung kärlek spirar mellan dem. Men så fälls bomberna över Pearl Harbour och de amerikanska myndigheterna drabbas av panik. Japaner boende längs den amerikanska kusten sätts i läger längre in i landet, av rädsla för japanska spioner som kan hjälpa fienden vid en attack mot fastlandet.

Många år senare väcks Henrys minnen av de svåra krigsåren och de nära vänner han då hade till liv. Vad som hände Keiko och de andra japanerna från Seattle är ett olöst och smärtsamt mysterium för honom. Händelser i hans eget liv gör att han slutligen försöker få reda på sanningen.

Jamie Ford har lyckats skapa en vacker bildväv där barndomens mystik och smärta beskrivs på ett ja, bitterljuvt sätt, men utan att det på något sätt blir sentimentalt.

Bokens händelser brukar undvikas i amerikanska romaner och storfilmer då de inte riktigt passar den hjältegloria som alla nationer vill ha. Det är därför också mycket upplysande och intressant att läsa Hotellet i hörnet av bitter och ljuv.

MarikaSkrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Bitterljuvt
Taggar:                         

En reaktion på “Bitterljuvt

  • 29/11/2014 kl. 21:20
    Permalänk

    Denna gav jag till min mamma inär hon fyllde år förra året. Hon tyckte mycket om den. Får nog ta och läsa den själv också.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *