SNICKARPENNAN
Manuel Rivas
Gavrilo förlag, 2014
ISBN: 978-­91-­973590-­9-­2

Recensent: Marika Mandrean

SnickarpennanDet spanska inbördeskriget pågår och som vid alla konflikter multipliceras både människors goda och dåliga sidor. Herbal är fångvaktare i fängelserna som befolkas av politiskt oliktänkande. Han är besatt av den vackra Marisa och genom henne av Marisas fästman, vänstermannen Daniel. När Daniel fängslas ser den ensamme Herbal till att hålla sig i närheten av honom. Men vill Herbal Daniel gott eller ont?

Snickarpennan av Manuel Rivas är en roman som å ena sidan är brutalt realistisk och å andra sidan drömskt magisk. Faktiska mänskliga handlingar ställs på detta sätt mot människans inre känsloliv. Bokens gåta är för mig att förstå vad det egentligen är Herbal vill åstadkomma.

Kanske vet han inte det själv. Kanske är han bara ett verktyg för samhällsförändringarna som pågår omkring honom. Och kanske är han bara en enda liten symbol för en mänsklighet som liksom Herbal virrar runt, följande sina instinkter för att få någon slags tillfredsställelse, utan att inse det större sammanhanget och utan att inse vad han gör mot andra människor.

Som ni märker är Snickarpennan inte en lättillgänglig bok. Den är inte något att ta till när man vaknar till efter en febertopp så här i höstförkylningarnas tid. Men om man vill gå under ytan och se sammanhangen är det här rätt bok. Man får definitivt något att fundera på och får dessutom inblick i det Spanska inbördeskriget.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Betydelsen av en snickarpenna bakom örat
Taggar:                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *