Besvärjelser och beskydd

När mormor försvann var jag inte där. Jag var sysselsatt med helt andra saker. Sex, nämligen. Det var en av de saker jag sysslade allra mest med vid den här tiden. Sex och chardonnayvin i gröna flaskor (eller egentligen vad som helst med alkoholprocent som gick att dricka, jag var inte så nogräknad om sanningen ska fram).

Cecilia lever ett liv som helt kretsar kring henne själv. Hon är snygg och populär bland männen, men låter bli att släppa någon in på livet. Den enda människan som betyder något för henne är mormor. En dag är mormor inte hemma när Cecilia kommer för att hälsa på. Underligt, tänker hon, men ruskar av sig känslan av obehag och går ut på krogen och spenderar natten med ännu ett ragg. Det är inte förrän flera dagar senare som Cecilia inser att något har hänt, och hon börjar, mycket motvilligt, leta efter mormor.

Jag har nog aldrig stött på en karaktär som gör mig så frustrerad som Cecilia. Hon är apatisk, lat och bryr sig inte alls om någon annan människa. Visst, mormor är den enda personen i hennes liv som betyder något, men inte ens henne ägnar hon så många tankar när hon precis har försvunnit. Cecilia är självdestruktiv och väljer att ha många lösa förbindelser framför djupare förhållande med några få personer. Hon är en väldigt ensam människa. Men när boken är slut kommer hon att ha gjort en rejäl resa och lärt sig mycket.

Berättelsen flyter på bra, men till en början har jag svårt att ta den på allvar. Efter ett tag accepterade jag boken för vad den är, lättsam underhållning, och efter det är den riktigt bra. Den har mycket humor och värme, och mötet mellan gammal svensk folktro och den moderna svenska kvinnan, som är frigjord och sätter sig själv först, är spännande.

Titel: Besvärjelser och beskydd
Författare: Maria Friedner
Förlag: Mix förlag
Utgiven: 2013
ISBN: 9789186845414
Besvärjelser och beskydd av Maria Friedner

En reaktion på “Besvärjelser och beskydd av Maria Friedner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *