Nerverna av David Nyman. Wahlström & Widstrand, 2017.

I 1940-talets Sverige, då kvinnorna förväntades ta hand om familjen och männen inte förväntades kunna tala om sina känslor, kämpar en familj med den psykiska ohälsan som drabbat modern. Det blir en omvälvande period som kommer påverka dem i resten av deras liv.

I byn Vilan har lanthandlaren Ivar efter många år uppnått drömmen om en egen butik. Framtiden ser ljus ut. Hans hustru Ida väntar deras andra barn samtidigt som hon tar hand om deras sjuåriga son Harry. Men när hon en natt får missfall börjar allt tas ifrån dem.

Ida fastnar i en djup och aggressiv psykos, och när hon blir intagen på sinnessjukhus får Ivar ensam kämpa för att hålla ihop sin lilla familj. Till slut måste han sälja butiken, Harry utackorderas till en släkting. Ivar själv sätter sig på en buss för att lämna allt han drömt om bakom sig. Far och son ses allt mer sällan och till sist tappar de kontakten helt.

Mer än trettio år senare, när Ida har gått bort på institutionen där hon spenderat det mesta av sitt liv, återförenas Ivar och Harry. Men kan man efter så många år och efter så många traumatiska upplevelser gå vidare och bli en familj igen?

Nerverna är en lågmäld men samtidigt stark skildring av hur psykisk ohälsa raserar en familj under 1940-talets Sverige. Det är händelser som genljuder och som ännu på 70-talet påverkar familjemedlemmarnas liv. När jag läser boken funderar jag på hur det skulle sett ut idag, om handlingen hade utspelat sig 70 år senare. Jag hoppas att det skulle innebära att Ida, mamman, hade fått mycket bättre vård, att Ivar i sin mansroll hade haft det lättare och att samhället hade stöttat bättre. Men jag tror att det än idag finns en stor skam och oförståelse kring psykisk ohälsa som, precis som i romanen, även idag skulle innebära sociala konsekvenser.

Detta är en otroligt stark debutroman, skriven av en ung författare. Hela romanen osar livserfarenhet, som om det är skriven av en person som befinner sig i slutet av sitt liv.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Berättelsen om en familj i förfall
Taggar:                                             

2 reaktion på “Berättelsen om en familj i förfall

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *