TRE KOPPAR CHOKLAD
Care Santos
Albert Bonniers förlag, 2015
ISBN: 9789100143527
(Desig de xocolata, 2014)

Recensent: Andrea Zackrisson

Tre-koppar-chokladTre koppar choklad är berättelsen om tre kvinnor, tre århundraden och en passion för choklad som för dem samman. Det är Sara, i nutid, som äger Kataloniens mest anrika chokladkonditorier och som blir mittpunkten i ett laddat kärleksdrama. Det är Aurora, tjänsteflicka i 1800-talets Barcelona, som lever i en tid då choklad är något dyrbart och förbjudet. Och så är det Marianne, ung änka till det sena 1700-talets mest berömda chokladtillverkare, som måste använda all sin uppfinningsrikedom för att i smyg fortsätta med sitt livsverk i en tid då det är förbjudet för kvinnor att utöva sitt yrke efter att maken har gått bort.

Berättelsen kretsar kring en chokladkanna, en kantstött sådan som saknar både sitt lock och sin sked. Kannan binder de tre kvinnorna samman och det är utifrån dess historia som vi får lära känna Sara, Aurora och Marianne och göra nedslag i deras liv.

Santos lägger gärna sina romaner i historiska miljöer. Jag har tidigare läst De gömda rummen, som är en spännande roman som hoppar mellan nutid och dåtid på ett fantastiskt sätt. Jag blir inte lika begeistrad i Tre koppar choklad. Santos är väldigt duktig på att skapa trovärdiga karaktärer, och det gör hon i den här boken också. Men jag blir för intresserad av nutidsberättelsens karaktärer och deras relationer att jag inte vill läsa om de andra kvinnorna. Det slutade med att jag hastade igenom de delar som utspelar sig i dåtid för att komma tillbaka till de nutida karaktärerna som inledde romanen. Det gav inte mig en bra läsupplevelse.

Men jag vill ändå rekommendera dig att läsa den här romanen. Om du tidigare har läst något av Care Santos så kommer du känna igen hennes stil. Om du inte har läst något av henne tidigare rekommenderar jag dig dock att börja med De gömda rummen – helhetsupplevelsen av den är mycket bättre.

Om du är intresserad av att läsa romaner skrivna av spanska författare rekommenderar jag även Den sovande rösten av Dulce Chacón och Barfotadrottningen av Ildefonso Falcones.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Berättelsen om chokladkannan
Taggar:                                                 

En reaktion på “Berättelsen om chokladkannan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *