KVINNAN SOM MATADE HUNDARNA
Kristien Hemmerechts
Rámus, 2015
ISBN: 978-91-86703-48-6
(De vrouw die de honden eten gaf, 2014)

Recensent: Marika Mandrean

Kvinnan-som-matade-hundarna1996 arresterades belgaren Marc Dutroux, som tidigare varit tidigare känd av polisen för småbrott, för något mycket värre. Under ett antal år hade han kidnappat flickor, hållit dem inlåsta i sin källare och förgripit sig på dem sexuellt. Två av dem mördade han, två av dem svalt ihjäl i hans källare medan han själv satt i fängelse för andra brott, och två överlevde och fritogs av polisen.

När detta uppdagades gick Belgien in i ett nationellt trauma. Hur hade detta kunnat hända här? Vad var det för ett monster som fanns mitt ibland dem? Allt eftersom polisutredningen pågick fick nationen veta att Dutroux hade kunnat upptäckas tidigare men att felaktigheter gjorts av polisen. Två av de döda flickorna hade kunnat räddas om polisen inte slarvat. Nationen var i uppror över detta och konspirationsteorier flödade. Dutroux själv påstod att han bara var en liten fisk i ett pedofilnätverk som sträckte sig ända upp till landets högsta ledning.

När jag flyttade till Belgien 1999 var landet fortfarande stark påverkat av detta. Misstron och förbittringen mot polis, domare, politiker och kungahuset var fortfarande påtagligt. Rättegången mot Dutroux dröjde ända till 2004 och i mellantiden ändrades lagstiftningen för att komma till rätta med en del av de saker som kommit fram under utredningen.

Under årens gång har andra psykopater upptäckts, uppmärksammade fall är Fritzl i Österrike och Castro i Cleveland, USA. Psykopater, pedofiler, mördare finns överallt, och förhoppningsvis känner Belgien inte längre en nationell skam. Att man gått vidare och försöker bearbeta det som hänt kan man också se då det nyligen kom ut en roman som behandlar fallet.

Kristien Hemmerechts har skrivit den fantastiska men också mycket obehagliga romanen Kvinnan som matade hundarna. Här möter vi ”Belgiens mest hatade kvinna” Michelle Martin, Dutroux hustru och medbrottsling i kidnappningarna och övergreppen. I romanen kallas hon Odette och det är genom hennes röst vi följer händelserna.

Odette sitter i fängelse där hon går i terapi och hoppas att blir villkorligt frigiven. Hon är fixerad vid rättsfall där mödrar mördat sina egna barn. Varför är hon så intresserad av detta?

Odette är kvinnan som Dutroux, i romanen endast kallad M, bad ge sina hundar i huset och flickorna i källaren mat, medan han själv satt i fängelse. Odette gav hundarna mat. Men inte flickorna.

Läsaren av Kvinnan som matade hundarna följer genom Odettes skildring hennes barndom med de alltför starka banden till modern vilka bröts först när hon träffade M. Men M blir inte nyckeln till friheten för Odette, istället blir han en ny person vars godkännande och kärlek hon är helt beroende av.

Men vad är egentligen Odettes roll i deras förhållande? Och varför stannar hon hos honom? Och framför allt, varför lät hon flickorna svälta ihjäl medan hon lät hundarna leva?

Jag rekommenderar starkt Kvinnan som matade hundarna. Den försvann lite i förra årets bokflod men jag hoppas att den kommer att få ny uppmärksamhet och upptäckas av många. Det är en bok som ibland ger mig gåshud av obehag men som också ger inblick i det mänskliga psyket, hur vår överlevnadsinstinkt fungerar och hur samspelet och kontrollen kan verka i ett förhållande.

Det är också svårt att erkänna det eftersom romanen bygger på mänskliga tragedier, men det här är en spännande bok. Fakta i boken stämmer men det är Kristien Hemmerechts tolkning av Michelle Martin och en roman, inget annat. Och det är ett steg på väg mot att läka en nations kollektiva sår.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Belgiens trauma

En reaktion på “Belgiens trauma

  • 15/05/2019 kl. 10:06
    Permalänk

    iPhoneXS `ޤȤᡣiPhoneǥpʤʤ, Ʒ|Υ֥ɥ륤ȥIPHONEXS MAX`ΙCNꡢ åǡעĿȤ100Ǥ㥱åϵǥϱͻ؏դ,֥ɥԩ`Я`iphone7/iphone8/iphone8s plus/iphonex.֥ɥԩ`Я`iPhone xr,Ʒϥ륤ȥiphone8`,ͥiphoneX`,åiphone7`_ͥiphone `_ͥiPhone7`_ե7`֥ɥͥ_ͥiPhone`֥_֥
    ᥹iphone`ԩ` http://www.ccwproducts.com

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *