Stanna hos mig gjorde ett stort intryck på mig. Allt från bottenlös förtvivlan till ren lycka beskrivs på ett levande sätt i en bok som utspelar sig i ett Nigera där kollisionen mellan gamla traditioner och nya moderna värderingar skapar konflikter.

Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò. Piratförlaget, 2017.

Yejide lever i ett lyckligt äktenskap med sin man. De träffades på universitetet och har varit gifta i fyra år. Han har en framgångsrik karriär och hon driver en välbesökt frisersalong. Deras liv är näst intill perfekt, men de har inte lyckats få barn. Och de har testat allt. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd, men inget händer.

I ett samhälle där fruns främsta uppgift är att ge sin man barn blir pressen från familjen hård. Släkten kräver ett barn. Yejides man klarar inte av att stå emot trycket och tar sig en andra hustru. Det blir en ohållbar situation där svartsjuka, svek och förtvivlan hotar att förgöra dem – både som familj och som individer.

Utspelar sig i ett turbulent Nigeria

Stanna hos mig utspelar sig i Nigeria under 1980-talet, då det var politisk turbulens i landet. Den beskriver en tid då de gamla traditionerna ställdes mot en modern värld med helt ny syn på kärlek, äktenskap och jämställdhet. Bara det gör det till en intressant bok, men det är framförallt de tragedier som karaktärerna i boken måste genomleva som gör det till en mycket läsvärd roman.

Stanna hos mig var en av de bästa böckerna jag läste under 2018. Nu var det ett bra tag sedan jag läste ut den, men den är fortfarande färsk i mitt minne. Boken gjorde ett stort intryck på mig. Dels för att jag var nybliven mamma när jag läste den och därför berörde mig ämnet om barnlöshet extra mycket, men framförallt för att det är en fantastisk bok.

Fantastisk för att den går på djupet, Ayòbámi Adébáyò räds inte att beskriva de mörkaste känslorna i en människa. Hon gräver långt ned och beskriver bottenlös sorg och förtvivlan, men skildrar även glädje, kärlek och lycka. Helt enkelt allt som en människas känsloliv består av.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Barnlöshet i kollisionen mellan tradition och förändring: Stanna hos mig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *