Vad gör man när ens far har blivit avrättad? När ens bror sitter inspärrad i fängelse utan att ha begått något brott? När orsaken till alltihop är familjeband vilka gör honom till en fara för Englands kung? Att försöka överleva även fast hon kom från en familj som var rival till Englands härskare blev Margaret Poles livsöde.

The King’s Curse av Philippa Gregory.

I Philippa Gregorys The King’s Curse möter vi en stark kvinna som lever i konstant skräck under Henrik VIII:s styre.

I Henrik VIII:s hov

Margaret Pole lever sitt liv i gräddan av Englands adel under 1500-talet. Hennes far hörde till släkten York och i och med slaget vid Bosworth där Henrik VII kom till makten, hamnar York på svarta listan. Henrik är en Tudor. Alla med Yorkblod i ådrorna är potentiella faror för honom då de hör till den kungaätt Henrik har slagit.

Margaret kastas ständigt mellan ytterligheterna och styrs av kungarnas vilja. Hon blir hovdam hos Katarina av Aragonien, den spanska prinsessa som gifts bort med Henrik VII:s äldste son Arthur. När Arthur dör gifter sig istället Arthurs bror Henrik med Katarina.

Genom de problem Henrik VIII har att få en tronarvinge vilket kommer att leda till mycket elände för fruarna Katarina och Anne Boleyn, blir Margaret djupt involverad i hovintrigerna.

Men Margaret har samtidigt sin egen familj att tänka på. En gång var de de rikaste i England, nu kan hon inte ens försörja sina barn. Hennes liv blir en kamp för att återfå de egendomar som beslagtagits av staten (kungen), återfå familjens position i samhället och det utan att kungen någonsin får känna sig hotad av dem.

Margaret Poles liv blir en balansgång det är svårt att inte fascineras av.

En ny vinkel på Tudoreran

The King’s Curse (Kungens förbannelse) ingår i Philippa Gregorys mångtaliga böcker om Rosornas Krig och Tudoreran. Hennes böcker går omlott, de har olika huvudpersoner och infallsvinklar men rör samma period. Rent historiskt kan det därför bli upprepningar, då vi får läsa om samma händelser ur olika perspektiv.

The King’s Curse är dock inte på något sätt tjatig, även om man läst mycket om perioden. Anledningen är att Margaret Pole, som ofta nämns i sidoanmärkningar när man läser om Henrik VIII, nu får stå i fokus.

Därigenom blir det släkten Yorks öde under Henrik VIII som levandegörs. Eftersom de var så beroende av kungen blir det också tydligt hur han utvecklas från en charmerande yngling till en misstänksam envåldshärskare. Gregory skräder inte orden, hon kallar Hemrik VIII rent ut för massmördare och Margaret Poles familj är en av dem som drabbas av hans omväxlande humör.

Gregory skriver skönlitteratur och hon lyckas mycket bra med att visa hur Margaret Pole utvecklas från flicka till äldre dam. Hur hennes öde påverkar hennes personlighet, enligt Gregory, lämnar jag till nyfikna att själva komma underfund med.

The King’s Curse finns inte översatt till svenska än men den engelska versionen går att få tag på både i bokform och genom ljudbokstjänster.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Balansgång på liv och död under Tudor

En reaktion på “Balansgång på liv och död under Tudor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *