AXEL VON FERSEN OCH DROTTNING MARIE-ANTOINETTE: 1700-talets stora kärleksäventyr
Margareta Bäckman
Lind & co, 2014
ISBN: 9789186597665

Recensent: Marika Mandrean

Axel-von-Fersen-och-drottning-Marie-AntoinetteMarie Antoinette, drottning av Frankrike, och Axel von Fersen, svensk adelsman, levde i en tidsperiod när allt ställdes på ända. De föddes i extrem rikedom och levde i lyx, överflöd, glitter och glamour. Men den sortens liv var få förunnat.

Franska revolutionen bröt ut, och senare fylldes Stockholms gator av tiggande och svältande människor efter det ödesdigra kriget med Ryssland. Marie Antoinette miste huvudet på giljotinen och Axel von Fersen slets i stycken av en mobb på Stockholms gator. Båda föll de offer av att vara barn av sin tid som inte förstod hur samtiden såg ut.

I Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette av Margareta Beckman följer vi de två från födelsen till döden. De hade ett långvarigt kärleksförhållande och bokens titel ger för handen att fokus ligger på det. I praktiken är boken dock en bra och intressant genomgång av Franska revolutionen, sedd ur de kungligas perspektiv.

Axel von Ferson sägs vara förebilden till romanfiguren i Röda Nejlikan där en adelsman ger sig ut på våghalsiga äventyr för att rädda franska aristokrater ut ur Frankrike och den hotande giljotinen. Och faktiskt gjorde Axel ett försök att smuggla ut den kungliga familjen ur landet. Men det gick fel, kungafamiljen upptäcktes i sina resvagnar och fördes tillbaka till Paris under spott, spe och våldsamma hot från pöbeln.

Axel levde resten av sitt liv i sorg efter Marie-Antoinette. Tiderna förändrades, men han vägrade att göra det och fortsatte svassa omkring i pudrade peruker och tjusiga kläder à la Versaillemode. Det faktum att han aldrig slutade vara rojalist, och då framför allt fransk rojalist, beseglade hans öde.

Båda dessa personer hade dåligt rykte på sin tid och det har följt med in i våra dagar. Beckman verkar vilja försvara dem, boken är helt skriven ur deras perspektiv. Och visst kan man säga att de levde så som de uppfostrats, att de inte visste bättre. Men hör man till den styrande överklassen, till och med är drottning, bör man då inte veta hur människorna i sitt land har det? Jag köper alltså inte att dessa två skulle ha varit helt oskyldiga offer. Däremot kan inte heller revolutionärerna gå fria. Deras behandling av kungafamiljen, särskilt tronarvingen, är vedervärdig.

Beckmans bok är riktigt bra och lättläst om en intressant period som fortfarande idag ligger bakom mycket i vårt statsskick. Boken gjorde skeendet i Franska revolutionen tydligt för mig på ett sätt som inte lyckats tidigare.

Något jag också tar med mig är att trots att det är svårt för oss i våra dagar att inse att dessa upplopp var möjliga så skulle det kunna ske igen. Men ett så djupt rotat hat tillsammans med kollektivets psykologi kan vad som helst hända. Vi ska inte tro att vi har blivit så ”civiliserade” att det inte skulle kunna hända idag.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *