AXEL VAR IDIOT
Mats Ahlsén
LL-förlaget, 2015
ISBN: 9789170535239

Recensent: Andrea Zackrisson

Axel-var-idiot”Förstör socker tänderna?” funderar läkarna på och bestämmer sig för att utföra ett experiment. De vill testa om det kan vara så att de som äter mycket kola får fula tänder, och för att göra det behöver de några försökskaniner. På Vipeholms anstalt för utvecklingsstörda finns det ett stort gäng sinnesslöa personer de kan utföra experimentet på. Ingen berättar varför, men de får äta så mycket kola de vill, så mycket de orkar – kolan står alltid framme. Och med tanke på att det har varit krig, och därför varit ont om mat, så är det söta tillskottet i dieten välkommet bland de hungriga patienterna. Snart blir patienternas tänder svarta och fulla av hål. Läkarna är glada, deras experiment har visat sig vara lyckat, men patienterna får bestående skador som de måste leva med resten av sina liv.

Vipeholmsexperimentet utfördes 1945-1955 och skapade i efterhand en forskningsdebatt i medicinsk etik. Axel var en av de personer som bodde på Vipeholm under den här tiden och som deltog i experimentet. Han förlorade flera tänder. I Axel var idiot berättar Mats Ahlsén om sin farmors bror Axel som levde i stort sett hela sitt liv på olika anstalter och sjukhem. ”Axel kommer aldrig att bli människa” fick hans föräldrar höra och blev uppmuntrade att skicka iväg honom i ung ålder. Eftersom han behövde tillsyn dygnet runt och mamman behövde jobba för att familjen skulle kunna överleva, fattade föräldrarna det svåra beslutet att låta Axel leva sitt liv ifrån familjen. Det var ett beslut som var svårt för alla inblandade.

Boken beskriver inte bara Axels historia, utan i förlängningen det som alla i hans position fått uppleva och vara med om. Det är en obehaglig resa genom 1900-talets svenska mentalsjukvård, ett gripande porträtt av hur synen på människan och behandlingen av intellektuellt funktionsnedsatta har förändrats genom åren.

Oavsett ditt kön, hudfärg eller om du har en funktionsnedsättning är det viktigt att veta om dina rättigheter. Det är också viktigt att veta hur vår historia ser ut, så att vi inte begår samma misstag igen. Jag tycker också att det är en rättigheter att alla kan ta till sig informationen kring detta, speciellt de som berörs i första hand, även om man lider av en funktionsnedsättning. Genom åren har de kallats för idioter, imbeciller, sinnesslöa, och abnorma, och har behandlats därefter. Nu finns det äntligen en bok som beskriver deras historia på ett sätt som gör det lättare för fler att ta del av den. Det ska Mats Ahlsén och LL-förlaget ha en stor eloge för.

Dessutom är detta en mycket fint skriven bok som berörde mig starkt. Med enkelt, kortfattat språk och många bilder lyckas Ahlsén beskriva en hel människas liv, och som läsare får jag komma Axel och hans familj nära. Axel var idiot bör alla människor läsa. Jag kommer att bära med mig historien om Axel länge.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

”Axel kommer aldrig bli människa”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *