FÖRBANNELSEN
Birgitta Stillman
Ebes förlag, 2014

Recensent: Andrea Zackrisson

ForbannelsenÅret är 1633 när Elof reser till Pommern för att studera latin och teologi. Det är en orolig tid då kriget rasar i Europa och Satan är en realitet. Elof vet om att Satan utmanar Gud och att de trollkunniga går i ed med honom. Avgudadyrkarna måste med alla medel bekämpas annars kommer jorden att gå under.

Under sin resa träffar Elof dansken Niels. Trots att Sverige och Danmark är fiender blir de båda männen goda vänner, men deras uppfattning om bevisföringen vid trolldomsprocessen skiljer sig.

Förbannelsen utspelar sig i Sverige under Stormaktstiden, då människorna levde i ett samhälle där Gud, Satan och folktrons väsen var en del av vardagen, de var högst verkliga väsen. Läsaren får följa karaktären från alla delar av samhället i en äventyrsroman som kretsar kring en av Sveriges mest avskyvärda del av historien: häxjakt och förintelsen av oskyldiga människor. Berättelsen om hur människor i religionens namn drivs till vansinnesdåd är än idag en aktuell fråga.

En av romanens styrkor är språket som känns gammaldags och som bidrar till en känsla av dåtid. Det gör det lätt för mig som läsare att leva mig in i storyn.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Avgudadyrkarna måste bekämpas
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *