Steven Saylor har långsamt men säkert blivit en av mina favoritförfattare. Hans böcker utspelas i det gamla Romarriket, en spännande period i det som ses som embryot till dagens civilisation.

Venuskastet av Steven Saylor. Wahlström & Widstrand, 2008.

I Rom (se recension här) skapade Saylor en mytisk stämning och använde sig både av legender och fakta för att berätta om Roms uppkomst. I serien Roma Sub Rosa blandar han sitt stora historiska kunnande med mordgåtor vilka i slutändan handlar om mänskligt beteende. I seriens fjärde del Venuskastet börjar huvudpersonen Gordianus känna av sin ålder men fallet som dyker upp på hans tröskel är ett han inte kan lämna därhän.

Maktspel och mord

Gordianus har slagit sig till ro i ett magnifikt hus på Palatinen. Hans grannar är de rika och mäktiga och Forum är samlingsplatsen där allt händer. Gordianus har gift sig med sin frigivna slavinna och han ser med förvirring på hur deras dotter växer upp och blir mer och mer lik sin mor. Varför kan han inte få samma gemenskap med henne, sitt biologiska barn, som han har med sina två adoptivsöner?

Familjelivet får dock stå tillbaka när Gordianus en kväll får besök av två förklädda män som söker hans hjälp. Den ene av dem visar sig vara Dio som en gång i tiden var Gordianus filosofilärare. Nu är Dio del av den delegation som rest från Egypten till Rom för att försöka lösa ”den egyptiska frågan”. En avsatt egyptisk kung, Ptolemaios, lever i lyx och flärd i Rom, och söker Roms hjälp att återfå tronen. Men egyptierna vill inte ha honom tillbaka. Delegationen utsätts för hot och våld och Dio ber nu Gordianus om hjälp.

Gordianus inser faran med att bli indragen i ett maktspel på så hög nivå. Han säger nej till Dio.

Nästa morgon hittas Dio knivmördad och Gordianus översköljs av skuldkänslor. Han kan inte låta mordet vara utan börjar göra efterforskningar för att få mördaren fälld. Han möter då den vackra Clodia vars vidlyftiga liv sätter fart på skvallret. Hon säger sig vilja ge Dio upprättelse. Är det hennes verkliga motiv? Och hur är poeten Catullus inblandad? När Cicero, med sin sluga retorik, blir försvarsadvokat i målet, kan då rättvisa skipas? Och varför uppför sig Gordianus egyptiska hustru så konstigt när Dios mord förs på tal?

Saylor levandegör romarriket

Romarriket har något slags dragningskraft på mig och när jag hittar romaner, filmer eller TV-serier om denna period blir jag genast entusiastisk. Allt är självklart inte bra och intressant men Steven Saylors böcker gör mig aldrig besviken.

Språket är bra, intrigen/berättelsen intressant, personkaraktärerna mångbottnade, det kryddas med verkliga historiska händelser och personer och livet i det gamla Rom levandegörs på ett sätt som får mig att känna att jag går där bredvid Gordianus på vägen från Palatinen till Forum.

Som jag tidigare har nämnt är deckare är inte min favoritgenre, det behövs en extra krydda jämfört med ”det svenska deckarundret” eller Midsumer Murders för att jag ska bli intresserad. Och det finns med råge i Roma Sub Rosa-serien. Trots att jag precis läst ut Venuskastet finns därför en annan bok ur serien väntande på mitt nattduksbord. Och den ser jag fram emot!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Äventyr och mordgåtor i Romarriket
Taggar:                                                 

En reaktion på “Äventyr och mordgåtor i Romarriket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *