Tillsammans med Julius Caesar brukar kejsar Augustus räknas till Romarrikets stora. Förra året kom John Williams roman Augustus ut i Sverige. En bok som ger ett nytt perspektiv på Augustus liv.

Augustus av John Williams. Natur & kultur, 2017.

Julius Caesar är död. Mördad av en grupp intrigerande senatorer som vill få tillbaka makt genom att bli av med den starke Caesar. Vad trodde de skulle hända sedan?

Ja, vad som händer är att Caesars utvalde arvinge Octavianus vill ta makten. Men fler parter finns, till exempel Marcus Antonius. Triumvirat instiftas för att en maktbalans ska finnas, men de bryter samman, inbördeskrig bryter ut. Efter många turer går Octavianus segrande ur det hela och blir Augustus.

Men hur uppfattades det hela av de som befann sig i denna dramatiska epok? Och hur var det egentligen med Augustus familj, vilken skakades av skandal efter skandal?

Fängslande och levande

I John Williams tappning blir Augustus liv levande på ett sätt jag inte trodde möjligt. Williams använder sig av brevform när han beskriver händelserna. Vi får höra rösterna av Augustus styvfar och dotter, hans närmsta vänner, filosofer på besök i Rom, och av fiender som Marcus Antonius.

Genom alla dessa personer, som har olika ställning, nationalitet och lojalitet, får vi många olika perspektiv. Augustus själv kommer först inte till tals, och boken igenom förblir han en enigma, något som gör boken ännu mer fängslande.

Det kan vara lite problematiskt att hålla ordning på alla de personer som dyker upp i Augustus. För min del gör det inget, Williams skriver på ett sätt som gör att man snart kommer på var någonstans i pusslet personen hör hemma.

Williams stor efter sin död

Universitetsläraren John Williams har postumt fått mycket uppmärksamhet för sitt författarskap. Stoner var en bok jag inte alla tyckte om, trots all fantastisk kritik den fått. Det gav mig ingenting att läsa om en mycket vanlig mans passiva liv. Romarriket däremot fascinerar mig och jag slukade Augustus.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Augustus – den gudomlige kejsaren
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *