Jag tycker om att ibland sätta mig ner och reflektera över böckerna jag läst den senaste tiden. Ibland behöver det gå lite tid efter att man läst ut en bok innan man vet om det är något som fastnar hos en eller om det bara var nöje för stunden. Så här kommer min lista över böcker lästa i augusti.

Mary_BoleynMary Boleyn av Alison Weir
Anne Boleyn var som bekant Henrik VIII’s andra hustru. Hennes mindre kända syster Mary var dock den som först hade ihop det med Henrik. Detta är en biografi över Marys liv där författaren ser på historiska källor för att utröna vad som är sant om alla de rykten som omger Mary. En lite torr bok om ett intressant livsöde.

Roma av Steven Saylor
Fantastisk roman om Roms historia från staden var en rastplats för salthandlare till Kejsar Augustus tid. Romanen gör nedslag i utvalda personers liv vilket gör att man knyter an. Rekommenderas!

Zamindar av Valerie Fitzgerald
Laura reser till Indien som sällskapsdam och hamnar mitt i 1850-talets sepoyuppror. Hon splittras av sin önskan att se det ’riktiga’ Indien och sin engelska uppfostran. Vilken del som vinner avgör hennes framtid med Rhett Butlers look alike Oliver. Bra mix av historisk äventyrsroman och kärleksroman!

Stoner av John Williams
Kritikerrosad roman om en helt vanlig mans liv och hans helt vanliga död. Boken lämnade mig utan bestående intryck.

Vasadrottningen av Karin Tegenborg Falkdalen
Biografi som sträcker sig från att den tonåriga Katarina Stenbock blir bortgift med den gamle Gustav Vasa, över hennes inflytande under Vasasönernas maktkamper, till hennes död många år senare. Ett typexempel över en kvinna som hamnat i bakgrunden under historieskrivandet men som under sin livstid var en maktfaktor att räkna med.

Alla dessa vackra nederlag av Jess Walter
Skådespelerskan Dee reser från filminspelningen av Cleopatra i Rom till en liten by vid italienska kusten. När världen på detta sätt möter den italienske hotellägaren Pasquale kommer det att leda till efterverkningar även i nutidens Hollywwod. Vacker, fascinerande bok där man verkligen bryr sig om huvudpersonernas livsöden.

En handfull vingar av Sue Monk Kidd
Charleston, 1800-tal. När Sarah får en slavflicka i födelsedagspresent leder det till att båda påverkas för resten av livet trots att de har helt olika livsförutsättningar. Boken levandegör slavarnas liv och förhållandet mellan dem och slavägarna. Bra!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Augustis läslista

En reaktion på “Augustis läslista

  • 08/09/2015 kl. 12:18
    Permalänk

    Låter som väldigt intressanta böcker. Stoner har jag också planer på att läsa snart.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *