3096 dagar
av Natascha Kampusch

Albert Bonniers förlag, 2011
ISBN: 9789100126186
(3096 Tage, 2010)

Recensent: Marika Mandrean

3096-dagarDet var en helt vanlig skoldag. Tioåriga Natasha Kampush gick till skolan utan att säga hejdå till sin mamma för hon var arg för henne. Detta skulle Natasha ångra i många år. För på vägen till skolan mötte hon en man som slet tag i henne, slängde in henne i sin vita van och tog henne till sitt hem där hon sedan hölls fången i åtta år.

I åtta år, från hon var tio till hon var arton, var Natasha Wolfgang Priklopils slav. Efter ett par år där hon hölls i en källarcell tog han i korta perioder upp henne till sitt hus. Hon fick inte se honom i ögonen, han talade om för henne att han kontaktat hennes föräldrar men att de inte brydde sig om henne tillräckligt mycket för att betala lösensumma för henne. Han utnyttjade henne sexuellt, misshandlade henne, svälte henne och använde henne som arbetskraft i hemmet.

Efter åtta år dök ett gyllene tillfälle upp och Natasha tog chansen att springa för sitt liv, komma bort från gärningsmannen och slippa det vedervärdiga liv som den sinnessjuke Priklopil tvingat henne till. Hon sprang mot friheten, men också mot medias sensationslystna kameraobjektiv.

I memoaren 3096 dagar berättar Natasha Kampush själv om sitt öde, från barndomen, genom de åtta långa år då hon var en sjuk persons fånge, till tiden efter flykten. Det är inte lätt att läsa om vad denna lilla flicka fick gå igenom.

Samtidigt är det intressant läsning om vad människan klarar av om hon inte har något val. Det komplicerade samspelet och beroendet mellan förövare och offer tydliggörs också. Priklopil, som Natasha genom hela boken benämner ”gärningsmannen”, var mycket framgångsrik i att bryta ned Natasha. För henne blev världen utanför farlig, hon visste inte hur hon skulle bete sig där efter alla år i källarcellen. Dessutom hade mannen sagt åt henne att om hon försökte rymma skulle han döda dem hon sökte hjälp hos. Resultatet blev en handlingsförlamad flicka där en liten, liten gnista till slut fick henne att gripa det tillfälle som dök upp och springa.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Åtta år av fångenskap

3 reaktion på “Åtta år av fångenskap

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *