I Kära Barbro av Lena Ackebo följer vi en medelålders kvinna på drift. Fasaden utåt är alltid högt på hennes prioriteringslista. Men varför? Och vad döljer sig bakom den? Nu har Ackebos uppföljare till Världens vackraste man kommit.

Kära Barbro av Lena Ackebo. Natur & kultur, 2017.

Efter systrarna Barbros och Monas semesterresa till solen reser Barbro hem ensam. Mona hittade kärleken på resan och bestämde sig för att stanna kvar på Mallorca.

Barbro vet inte riktigt hur hon ska ta det. Chock, avsmak, beundran, glädje och avund avlöser varandra. Hon har svårt att sluta tänka på Monas mod.

Väl hemma går Barbro tillbaka till sina gamla rutiner. Hon är hemmafru, maken jobbar mycket och bara yngsta barnet bor kvar hemma. Men han är tonåring och vill inte veta av hennes omsorger. Barbro finner att hon fördriver tiden, väntar på att något ska hända, på att hon ska hitta någon mening med sitt liv.

När modern blir sjuk rörs det förflutna upp till ytan och plötsligt börjar allt röra sig väldigt fort omkring Barbro.

Är vi uppriktiga mot oss själva?

I Världens vackra man fick vi omväxlande följa händelseförloppet från de båda systrarnas synvinkel. I Kära Barbro är det uteslutande Barbros röst vi hör.

Man kunde tänka sig att det gör historien mer subjektivt och därför ger ett sämre helhetsperspektiv. Ja, så är det ju. Men vad Ackebo då gör otroligt bra är att få mig som läsare att börja ifrågasätta Barbro.

Är vi alltid uppriktiga mot oss själva, ens i våra egna tankar? Är vi alltid öppna för hur vårt beteende ter sig för andra? Nej, självklart inte. Så medan Barbros röst för berättelsen framåt börjar jag fundera på hur denna kvinna egentligen är och vad hon vill.

Från mitt perspektiv gör det romanen intressant. I övrigt har jag svårt att relatera till Barbros liv, personlighet och fokus. Jag är några år för ung för det.

Läs också gärna Bibliophilias recension av Världens vackraste man.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Att hålla uppe fasaden
Taggar:                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *