FÖRFATTAREN I FAMILJEN
av Grégoire Delacourt

Sekwa, 2014
ISBN: 978-91-87648-01-4
(L’écrivain de la famille, 2011)

Recensent: Marika Mandrean

”När jag var sju år fick jag mitt litterära genombrott. […] Komplimangerna haglade. Glasen klirrade. Viktiga ord blev sagda. En naturbegåvning. En poet. En sjuårig Arthur Rimbaud. Med fyra usla rim hade jag blivit författaren i familjen. När jag var åtta år hade jag inget att skriva om längre.”

Vi möter Édouard i Grégoire Delacourts Författaren i familjen. Som liten pojke lyckas han sätta ihop ett rim och hans öde är beseglat i familjens ögon; han har ordets gåva och kommer att göra en lysande karriär som författare.

Och Édouard försöker. Genom barndom, tonårstid och i vuxen ålder kämpar han för att formulera sig och för att hitta en historia värd att berätta. Under tiden bryter hans familj samman; föräldrarna skiljer sig, brodern institutionaliseras, hans eget äktenskap har ingen fast grund att stå på.

Istället för att skriva Den Stora Romanen hamnar Édouard i affärsvärlden, och berättar för folk vilka produkter de behöver för att bli lyckliga, han blir reklamare. Inom honom skaver dock familjens oläkta sår. Kommer Édouard att hitta orden som kan befria honom från den känsla av misslyckande han burit inom sig sedan barndomen och som kan föra familjen samman igen?

Grégoire Delacourt leder oss med vänlig hand genom de senaste årtiondena med denna skildring av Édouards liv. Det blir en odyssé genom nutidshistorien samtidigt som vi följer hans och familjens förändringar över åren. Vi möter pappan som trots sina stora ord har svårt att komma över minnen från kriget, mamman som blommar upp men sedan vissnar och tappar hoppet. Och så Édouard som i sitt eget äktenskap riskerar att göra om sina föräldrars misstag.

Författaren i familjen är inte en bok som slår ner som en bomb och rör upp känslorna. Den är lågmäld i sin skildring av livets skiftningar och familjemedlemmars påverkan på varandra. Och därför känns den så äkta.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Att försöka leva upp till förväntningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *