När man är 18 år och har vunnit en resa till New York för en dikt man skrivit, så borde det kännas som om allt är möjligt och man har en fantastisk framtid framför sig. Men Zandras liv styrs till stor del av hennes ätstörning, som lägger en skugga över hennes liv.

Innan ankorna drunknar av Ivana Vukadinovic.

18-åriga Zandra vill göra misstag. Någon gång måste hon ju göra dem, och det är bättre att göra dem när man är ung, efter 40 skulle det bara vara tragiskt. Dessutom kan misstagen ge henne inspiration till att skriva fler uppmärksammade dikter.

Hon har vunnit en resa till New York och redan på planet träffar hon Oliver. Han verkar vara det perfekta misstaget att göra. Men allt blir fel. Istället för att komma hem med fantastiska minnen från några dagar i städernas stad får Zandra svårt att koncentrera sig på annat än att få pojkvännen Johannes att förlåta henne. Med inspiration från bloggen Happyandskinny blir kläderna snart för stora och vågens siffror rasar nedåt, men hon ser bara sina feta lår.

Under sommaren praktiserar Zandra som fotograf på en tidningsredaktion i en mindre ort utanför Linköping. Där träffar hon småbarnsmamman Tanja som bara tänker på politik och sin exman. Johannes spelar mest datorspel och äter nudlar. Och inget är som det var innan Oliver.

Intensiv skildring av ätstörningar

Innan ankorna drunknar är en bok som borde läsas i skolan. Den skulle vara ett bra diskussionsunderlag om ätstörningar, hur man har det hemma och att ta ansvar som ung vuxen. Boken behandlar flera frågor som är svåra att prata om och som både unga och vuxna väljer att undvika.

Detta är en intensiv skildring av hur det kan vara att leva med ätstörningar. Av hur svårt det kan vara för omgivningen att agera även då de står inför en person som så tydligt har problem, men ingen vågar fråga eller reagera. Jag hoppas att jag vågar fråga, om jag någonsin har en person i min omgivning som inte verkar må bra.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Ätstörningens fula ansikte
Taggar:                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *