Storbritanniens förflutna som kolonialmakt är något många britter är stolta över. De var spridda över världen och deras påverkan på de olika länderna finns kvar än idag. Men hur upplevde dessa britter som skickade ut i världen sina liv? Vilket land var deras hem? Det de levde i, som till exempel Indien, eller det England de tjänade?

En engelsk gentleman av Jane Gardam. Weyler förlag, 2017.

Jane Gardam är en ny bekantskap för mig även om hon skrivit i många år och vunnit bokpriser. Men hennes serie om Gamle Filth och hans hustru Betty kom nyligen ut i Sverige och jag är så imponerad av hennes författarskap.

En engelsk gentleman är den första boken och är skriven ur Gamle Filths perspektiv.

Livet i kolonierna

Gamle Filth låter kanske inte som ett särskilt imponerande namn. Men Sir Edward Feathers har med stor självironi hittat på detta (ök)namn till sig själv. Filth = Failed In London, Try Hongkong.

På gamla dar har Filth och Betty flyttat hem till England. Som barn till en man i Kolonialmaktens tjänst växte han upp på andra sidan havet. Men när det var dags att börja skolan skickades han till England för att gå på internatskola.

Som vuxen jobbar Gamle Filth som domare i Hongkong och lever med sin älskade Betty, även hon med en barndom där hon skickats fram och tillbaka mellan kolonierna och England. Gamle Filth blir något av en kändis bland juristkollegerna. Men medan de tror att hans liv varit förutsägbart och händelselöst får vi som läsare reda på en helt annan historia.

Kryper under huden

Jag är så glad att en En engelsk gentleman är den första boken av tre om Gamle Filth, Betty och deras vän/konkurrent Terry Veneering. Det betyder att jag har två böcker till att läsa!

Böckerna är skrivna på ett eftertänksamt vis. Vi möter Gamle Filth på ålderns höst men flyttas tillbaka i tid och fram och tillbaka mellan kontinenterna i återblickar. Händelserna är ofta mycket dramatiska men känslorna lyser bara igenom mellan raderna eftersom vi får dem till oss genom den gamle mannens minnen. Det som hänt ligger i hans förflutna. Han har kommit över det hela. Men för mig som läsare gör detta ännu större intryck. För mig är händelserna som måste ha fått Filth att känna sorg, lycka, passion, och rädsla helt nya.

Inte sedan jag läste Elena Ferrantes Napolikvartett om Lila och Elena har en bok krupit under huden på mig på samma sätt som En engelsk gentleman.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Återblick mot en förlorad värld: En engelsk gentleman
Taggar:                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *