MAMBO I CHINATOWN
av Jean Kwok

Bazar förlag, 2016
ISBN: 9789170284564
(Mambo in Chinatown, 2014)

Recensent: Andrea Zackrisson

Mambo-i-Chinatown

Kan man skapa sig ett eget liv och en egen identitet, när de ekonomiska förutsättningarna är små och traditionen hänger tungt över tillvaron? Det är några av de frågor som Mambo i Chinatown handlar om.

Tjugotvååriga Charlie Wong är född och uppvuxen i New Yorks Chinatown och har levt hela sitt liv enbart i dessa kvarter. Även i vuxen ålder bor hon kvar i samma lägenhet tillsammans med sin änkling till far, en nudelmakare från Peking, och sin elvaåriga syster. Hon jobbar som diskare och vantrivs. När hon får jobb som receptionist på en dansstudio får hon tillträde till en värld hon hittills knappt förstått existerar. Charlie, som alltid sett sig själv som klumpig och intetsägande, inser att hon ärvt sin döda mors danstalang. Hon blommar ut, långt från sin fars traditionella österländska regler.

Charlie vill göra allt för att hennes syster Lisa ska få ett bra liv, utan fysiskt slit och den ständiga stressen över att få ekonomin att gå ihop. Deras pappan är ambivalent. Han vet inget annat än de sedvanor som han haft med sig från Kina, samtidigt som han flyttat till USA för att hans döttrar ska få andra möjligheter än vad han själv haft. Men det är svårt att bryta med det gamla, att anamma en ny kultur. Speciellt då man lever i Chinatown, som är som en egen värld – ett litet Kina i New York, där livet fortsatt på nästan samma sätt som i Kina.

Det här är en av de bästa böcker jag någonsin läst. Och med tanke på hur många böcker jag läser varje år så säger det en hel del om vilken hög kvalitet den här boken håller.

Mambo i Chinatown är en fantastisk skildring om hur en andra generationens invandrare, som i det här fallet är fast mellan den tradition hennes föräldrar har med sig från sitt hemland och den amerikanska kulturen som hon själv är född i, försöker skapa sig en egen identitet – samtidigt som hon balanserar mellan föräldrarnas förväntningar och den västerländska kulturen. Charlie dras mellan dem, vill på amerikanskt vis själv bestämma över och forma sitt liv, samtidigt som hon som en god dotter på rutin utför de riter och vanor som hennes far växt upp med.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Askungesaga i Chinatown
Taggar:                                                     

2 reaktion på “Askungesaga i Chinatown

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *