Gruvliga mord, ett helt samhälles skam och den isblå exotiska naturen på Grönland, det är ingredienserna i Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo. Detta är en bok i samma anda som Millenniumserien av av Stieg Larsson.

Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo. Albert Bonniers förlag, 2018.

Ett mumifierat lik hittas på den grönländska glaciären. Man tror att liket är mycket gammalt, att detta är ett arkeologiskt fynd. Men när natten lägger sig mördas den polis som lämnats kvar på isen för att vakta fyndet och mumien är borta.

Polisen har mördats på ett vidrigt sätt som verkar rituellt. På samma sätt mördades fyra män för fyrtio år sedan och dessa mord klarades aldrig upp.

Danske journalisten Matthew Cave har nyligen flyttat till Grönland för att undkomma sitt eget förflutna. Hans uppdrag att skriva om ett arkeologiskt fynd ändras snabbt och han börjar undersöka vad som egentligen skedde de fyra männen på 70-talet.

Det hela visar sig hänga samman med några av Grönlands största problem: att så många flickor utnyttjas sexuellt vid låg ålder, inuiternas svårigheter i krocken mellan sitt traditionella levnadssätt och den västerländska och så den politiska kampen mellan Danmark och Grönland.

Brutala mord och kvinnor som håller sig utanför ramarna

Jag kan inte se in i framtiden men jag har en känsla av att Flickan utan hud kommer att bli en internationell succé. Ok, jag kanske inte tar den spådomen helt ur luften, boken har sålts till en massa länder. Men anledningen till att jag tror att den kommer att slå på riktigt är att denna spänningsroman har så många ingredienser som fångar deckarfantaster.

Här finns ett mörkt förflutet, riktigt otäcka, bloddrypande scener, hjältar som blir så mycket godare genom att de ställs mot maktgalna män som tar vad de vill ha och kvinnor som inte faller in i den traditionella rollen.

Jag har redan nämnt denna boks släktskap med Millennium. Kanske blev Millennium en så stor succé utomlands eftersom den bröt mot det traditionella och var så brutal i vissa scener. Man kan kritisera Millennium för dess kvinnovåld. Men saken är att kvinnovåldet aldrig glorifierades, och att Lisbeth Salander vägrade uppföra sig som ett offer. Här finns också en stark samhällskritik.

Detta gäller även för Flickan utan hud. Lägg till att livet på Grönland är exotiskt för oss. Och vi har en succé.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Arktisk noir: Flickan utan hud

En reaktion på “Arktisk noir: Flickan utan hud

  • 17/07/2018 kl. 19:17
    Permalänk

    Det här verkar vara en intressant bok. Så sugen på att läsa den.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *