Att bli nominerad till Augustipriset brukar innebära att en bok är något alldeles speciellt. Och det är Comedy Queen, något speciellt.

Comedy Queen av Jenny Jägerfeld. Rabén & Sjögren, 2018.

Sashas mamma brukade prata om att en del människor är födda med funny bones. De är liksom födda roliga. Sasha inser att hon antagligen inte har funny bones, men hon vet att det går att lära sig att vara rolig, om hon bara övar tillräckligt mycket. Sedan finns det de som aldrig kan bli roliga. Eller de som får folk att gråta, som Sashas mamma. Hennes mamma fick alltid alla att gråta, till och med nu när hon är död gråter folk för hennes skull.

Sasha orkar inte med mer tårar och vill nu göra allt för att få alla att skratta istället. Hon har ett mål: hon ska bli comedy queen! Om hon lyckas att få människorna omkring henne att skratta så kanske det där jobbiga försvinner: tårarna som ständigt hotar att bryta fram.

Hellre skratt än tårar

Jag tror detta kommer bli boken som vinner kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok av årets Augustpris. Jägerfeld har lyckats fånga kaoset som kan bli i en tonårings liv. I det här barnets liv är det ett extra stort kaos, eftersom Sashas mamma har gått bort. Det är mycket känslor som stormar, tankar om framtiden rasar, och i Sashas fall måste hon också hantera en enorm förlust. Sasha gömmer undan sina känslor och tårar och lägger allt fokus på att bli stand upare.

Comedy Queen är en jättefin bok om hur ett barn kommer över en stor sorg. Den visar också på hur viktigt det är att vuxna och vänner är där stöttar på det sätt som barnet själv behöver. Sasha har många för henne bra människor i sitt liv, som finns där under den tid det tar för henne att ta sig igenom en svår tid. Det är rörande, tankeväckande och, i det här fallet, roligt.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Årets Augustprisvinnare? Comedy Queen av Jenny Jägerfeld

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *