Med dig vågar jag allt av Ted Hesselbom och Anna Lihammer. Historiska media, 2017.

Två författare möts på en uteservering. En frågeställning dyker upp. De två blir engagerade, entusiastiska och diskussionen går hög. Det är ursprunget till Med dig vågar jag allt av Ted Hesselbom och Anna Lihammer.

En gycklare stjäl en ring på 1200-talet, en kärlekshistoria får ett tragiskt slut på 1000-talet, ett gift par hittar tillbaka till varandra på 1800-talet, en härförare har mist alla sina stridskamrater på 1600-talet och inget är som det var på 2100-talet.

Med dig vågar jag allt tar läsaren fram och tillbaka i historien och framtiden. Vi möter i varje kapitel nya personer med egna livsöden och olika omständigheter. En ring är länken som binder historierna samman.

När jag läste den här boken försökte jag förstå vad författarnas budskap är. Vad är den gemensamma nämnaren i de olika novellerna/kortkapitlen i boken?

Jag pendlade mellan att det handlade om frihet, kärlek och sexuell frigörelse. I baksidestexten beskrivs boken av förlaget som ”en tusenårig kärlekssaga om Sverige”. Det håller jag inte med om. Däremot att människor genom tiderna önskat få vara sig själva, bli älskade för den de verkligen är och inte behöva anpassa sig till tidens etik och moral.

Jag tänker mig att författarna har haft väldigt roligt när de skrivit historierna. Fantasin har fått flyga fritt och den kreativa glädjen lyser igenom. Varje kapitel innebär att en ny karaktär introduceras och jag är imponerad över hur snabbt de fångat essensen av karaktären och presenterar personen. Lika väl har de lyckats fånga tidsandan vilken är så viktig för att förstå karaktärernas förutsättningar.

Det är mycket möjligt att Med dig vågar jag allt kommer att rosas som poetisk eller som en pamflett för acceptans. Det sistnämnda kanske behövs och då är boken ett steg i rätt riktning. Men tyvärr lämnar boken mig oberörd. Jag är historieintresserad och hade hoppats få en djupare insikt i olika tidsåldrar. Men det är inte författarnas syfte med boken. Har den då istället gett mig en djupare insikt i mänskligt beteende? Jag tror inte det. Vi är alla barn av vår tid men våra önskningar och vad som gör oss lyckliga är de samma.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Är vi annorlunda nu?
Taggar:                                                             

2 reaktion på “Är vi annorlunda nu?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *