SÅNT ÄR LIVET
Rosa Liksom
Wahlström & Widstrand, 2015
ISBN: 9789146229384
(Väliaikainen, 2014)

Recensent: Marika Mandrean

Sant-ar-livetAtt få ett socialt liv genom kattens facebooksida, att beställa hem en fru från Afrika när ensamheten blir för stor, att supa bort två frysboxar, att jaga på rysk mark och åka dit. Detta är några exempel på hur livet är för karaktärerna i Sånt är livet av Rosa Liksom.

I korta kapitel gör vi nedslag i en finsk verklighet som visserligen är skruvad in absurdum, men som likväl alltid innehåller ett korn av sanning, av tankar och beteenden vi kan känna igen hos oss själva eller hos människor omkring oss.

Men Rosa Liksom är inte snäll när hon beskriver sina landsmän. Alkoholen flödar, de är ibland grova och råa och de är sig själva närmast, det vill säga väljer det som snabbast ger dem njutning och tillfredsställelse. Ibland undrar jag om författaren driver med de fördomar som finns om Finland mitt i Vodkabältet eller om det är så här hon ser på samhället. Jag gör mig dock inga illusioner, även Sverige hör till detta Vodkabälte så boken hade lika väl kunnat utspela sig i här.

Genom att berätta ur ett jag-perspektiv skapar författaren en direktkontakt mellan karaktärerna och läsaren. Genom det snabba tempot där vi slår ner i en människas liv för att snabbt lämna dem och i nästa avsnitt lära känna en annan karaktär går boken i ett rasande tempo. Medan jag läser ser jag med saknad att sidorna snabbt tar slut. Och det är ett bra betyg på en bok!

Sånt är livet väcker många känslor; medkännande, rädsla, förakt, glädje, oro för att det finns sådana här människor i verkligheten. Det är definitivt inte en bok man snabbt glömmer och den får mig att fundera på om det är så där livet är.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Är livet sånt?
Taggar:                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *