LEX BOK
Sara Kadefors
Lilla Piratförlaget, 2013
ISBN: 978-91-87027-51-2

Recensent: Andrea Zackrisson

Lex_bok

Lex tycker att alla utom bästisen Jonatan är idioter, att de är såna som till varje pris måste synas och har planerat sin framtid redan innan de hunnit gå ur skolan. Själv föredrar hon att ligga hemma i sin säng och dagdrömma till tung musik. Läxor och andra världsliga saker är inte högsta prioritet. Det finns ju ändå ingen mening med livet, så varför slösa tid på att göra bra ifrån sig i skolan? För att provocera skapar hon i hemlighet Maya, som inte är rädd för att synas och ta plats. Genom en blogg får Maya liv och där revolterar hon mot allt vad framgångssagor heter. Men vad händer med Lex när bloggen visar sig bli en riktig framgång?

Det här är Sara Kadefors första ungdomsroman sedan succén Sandor slash Ida som gavs ut 2001. Som många andra som var tonåringar när den kom ut älskade jag den boken. Lex bok tycker jag faktiskt är mycket bättre. Ännu en gång har Kadefors lyckats slå huvudet på spiken och skriva en berättelse som många, tonåringar och äldre, kan relatera till. Det är de ”vanliga” tonårsproblemen, som att hitta sig själv, tankar inför framtiden, kärlek, relationen till föräldrar, men i en kontext som är modern och följer med utvecklingen och den vardag som tonåringar möter idag. I Sandor slash Ida handlade det om att mötes över Internet, att måla upp en bild av sig själv som inte stämmer helt överens med verkligheten. I Lex bok handlar det om bloggar och den publicitet som kan följa med det, både välkommen och ovälkommen sådan.

Jag gillar språket, humorn och jargongen i romanen. Den är fylld av ett bakomliggande allvar som är dolt i en tonårings andra problem, men som glimtar fram mer och mer ju längre in i berättelsen läsaren kommer. Det är snyggt gjort.

Ännu en bra ungdomsroman från Kadefors

En reaktion på “Ännu en bra ungdomsroman från Kadefors

  • 09/12/2013 kl. 16:52
    Permalänk

    Jag har haft den här hemma väldigt länge från biblioteket nu men jag har fortfarande inte kommit för mig att läsa den, måste nog göra det snarast 🙂

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *