En försvunnen flicka. Kommissarie med personliga problem. En komplex utredning. Till ytan är Annabelle en klassisk deckare, men den visar sig vara mycket mer än så.

Annabelle av Lina Bengtsdotter. Forum bokförlag, 2017.

En varm sommarnatt försvinner sjuttonåriga Annabelle från Gullspång. Hennes föräldrar är utom sig av oro och flickans försvinnande engagerar, och gäckar, alla som bor i det lilla samhället. Lokalpolisen står handfallen och Missing peoples insatser leder inte någonstans.

Kriminalinspektör Charlie Lager, utredare vid Nationella operativa avdelningen, får i uppdrag att resa dit från Stockholm, till orten som ligger på gränsen mellan Västergötland och Värmland. Det blir en resa bakåt i tiden. Hon tvingas återvända till platsen hon lämnade när hon var fjorton år, ett förflutet och en barndom som hon gjort sitt bästa för att fly från.

Medan Charlie försöker få fram sanningen om vem Annabelle egentligen var och vad som har hänt henne, gör hon skrämmande upptäcker om sin bakgrund. Hon tvingas möta sitt värsta minne: den kvällen när hon lät en annan människa dö.

Barndom och arvet efter våra föräldrar

Annabelle är en spännande kriminalroman som är mer än ”bara” en deckare. Dels handlar romanen om en spännande polisutredning som för mina tankar till fallet kring Lisa Holm: ung, vacker svensk kvinna som försvinner i ett litet samhälle i Västergötland och som engagerar inte bara de som bor på orten utan hela landet. Men framförallt handlar det om uppväxt, barndom och det arv vi får med oss från våra föräldrar, och som vi, hur gärna vi än vill, inte helt kan fly ifrån. Hur vi inte vill bli som dem, hur vi inte vill göra om deras misstag eller ta efter ibland destrukitiva mönster, men hur svårt det är att inte ta efter när vi själva blir äldre.

Jag är normalt inte förtjust i deckargenren, men jag tycker inte att Annabelle i första hand är en deckare, utan en skildring av uppväxt, arv och kulturen i ett litet svenskt samhälle. Dessutom är boken full av starka bra personskildringar och Charlie är en intressant huvudperson. Även Annabelle blir jag nyfiken på. Likheterna mellan Charlie och Annabelle, som blir tydligare genom hela boken, är spännande. Den enda egentliga skillnaden mellan dem, är att Charlie lyckades ta sig från Gullspång innan det var för sent.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Annabelle: Spännanden och gripande kriminalroman
Taggar:                                     

2 reaktion på “Annabelle: Spännanden och gripande kriminalroman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *