När Björnstad av Fredrik Backman kom ut skrev jag här på Bibliophilia att ”jag tycker Björnstad ska bli en obligatorisk del av skolans läsning på mellanstadiet eller högstadiet”. Detta på grund av de viktiga frågeställningar som togs upp. Nu har del två i trilogin kommit och frågan är om Vi mot er kommer upp i samma nivå.

Vi mot er av Fredrik Backman. Forum bokförlag, 2017.

Människorna i Björnstad försöker gå vidare och läka efter den våldshandling som fick dem att välja lojaliteter och som ställde vänner mot varandra. Man hade kunnat tro att långa lata sommarmånader skulle kunna ge en nystart i samhället. Men bakom kulisserna jobbar en politiker hårt. Han vill vinna nästa val. Och hans sätt att göra det är att spela ut människor mot varandra.

Vännerna Maya och Ana går in i en egen värld och det verkar som om inget kan komma emellan de två. Men en barnsligt svartsjuk handling av en av dem får ödesdigra konsekvenser för en lovande hockeyspelare och bryter vänskapspakten.

Under tiden försöker ett par föräldrar komma över att de inte kunde skydda sitt barn mot våld men de kan inte ens nå varandra längre. Och hämndens ursinne brinner i ett syskon.

När hockeysäsongen börjar igen är Björnstad ett skört lag och motståndarklubben i grannstaden Hed kommer att utnyttja denna svaghet för att försöka krossa dem.

Men människorna i Björnstad må ha konflikter internt, men mot omvärlden står de enade. Och våldet trappas upp, långsamt men säkert….

Mångsidiga skildringar

Backmans Björnstad är ett land i miniatyr. Det innehåller alla slags människor och grupperingarna är tydliga: de välbeställda och de mindre bemedlade, politiker och väljare, hockeylaget och deras supportrar och så vidare. Mot rivalen, grannstaden Hed, är de dock ett och Backman lyckas fånga hur lätt krig mellan länder uppstår.

En annan sak jag uppskattar med Vi mot er är att Backman konsekvent lyckas undvika att porträttera karaktärerna som antingen goda eller onda. Allt ryms i en och samma person och, som Backman själv uttrycker det, ibland gör människor rätt och ibland gör de fel.

Hade en del farhågor

När jag började läsa Vi mot er fick jag dock genast vissa farhågor. Till exempel, skulle detta bli en politiskt korrekt pamflett mot partier som beskrivs som populistiska? Backman lyckas dock avhålla sig från att skriva sina läsare på näsan hur man ”ska” tänka.

En annan farhåga var om denna uppföljare till Björnstad hade något nytt att tillföra. Där är jag inte riktigt säker och håller mig avvaktande. Jag tycker Vi mot er är en bra bok och jag uppskattar att få veta hur det gick för karaktärerna. Backman tar också upp nya frågeställningar som är relevanta. Men vad är syftet med boken? Är tanken att detta ska översättas till en TV-serie så att, när det första dramat utspelats, nästa kan komma?

Kommer läsa tredje boken

Att detta är just ett drama är något Backman inte för en sekund låter sina läsare glömma. Med jämna mellanrum för han in en ödesmättad stämning genom sin författarröst, nästan som när en speaker talar i bakgrunden i en film.

Med det sagt så räddar dock Backman boken genom att han skapar karaktärer som jag bryr mig om. Det finns ingen tvekan om att jag även kommer att läsa den tredje boken, eller med Backmans språk, den tredje säsongen, om staden som lever för sin hockeyklubb och nästan förgör sig själv för dess skull.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Andra säsongen i Björnstad
Taggar:                                         

5 reaktion på “Andra säsongen i Björnstad

 • 01/11/2017 kl. 17:36
  Permalänk

  Den här serien vill jag påbörja snart. Böckerna står och väntar i bokhyllan.

  Svar
  • 02/11/2017 kl. 09:48
   Permalänk

   Jag har inte läst dessa böcker än, men eftersom alla verkar tycka om dem så ser jag fram emot att göra det snart.

   /Andrea

   Svar
 • Pingback: Kärlekstrubbel när vi tar farväl av Rosengädda - Bibliophilia

 • 28/06/2018 kl. 16:50
  Permalänk

  Jag började med En man som heter Ove och efter den var jag fast. Har läst allt av Backman som finns i bokform och jag bara älskar det.
  Finns ingen annan författare som får mig att slukas in läsningen som han.
  Serien om Björnstad är nog den bästa jag läst i hela mitt liv, kan knappt bärga mig tills den tredje boken kommer.
  Tack Backman för att du fick mig att längta efter att få läsa igen!

  Svar
  • 28/06/2018 kl. 19:36
   Permalänk

   Backman är verkligen helt fantastisk.

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *