ANDARNAS HUS
Isabel Allende
(La casa de los espíritus, 1982)

Recensent: Andrea Zackrisson

Andarnas hus

Andarnas hus är en bred krönika över Chiles utveckling i det tjugonde århundradet, speglad i historien om en stor och märklig familjs öden. Vi får följa släkten Trueba och några av familjens egensinniga medlemmar. Berättelse tar sin början när Esteban ger sig ut på den chilenska landsbygden. Han vill gifta sig, men saknar kapital. Han startar ett framgångsrikt jordbruk som ger området nytt liv, men han utsätter samtidigt folket för grymheter. Efter år av att ha utnyttjat de unga kvinnorna i byarna kring hans gård har han snart ett antal oäkta barn. Allende målar upp en bild av en man som är ambitiös, målinriktad och framgångsrik, som kan vara grym men även öm och kärleksfull.

Vi får också lära känna den synska Clara. Hon är kvinnan Esteban till slut gifter sig med. Tillsammans får de dottern Blanca. Hon växer upp på gården och förälskar sig i Pedro, och det inleder ett förhållande som Esteban inte kan godkänna och snart är far och dotter bittra fiender.

Andarnas hus är en bok som jag flera gånger har blivit rekommenderad att läsa, men som jag har dröjt med. Jag hade faktiskt inte läst något av Isabel Allende innan, men jag tror att jag har hittat en ny favoritförfattare. När Isabel Allende skriver vill jag inte göra annat än att fortsätta läsa. Hon vet verkligen att trollbinda sin läsare. Jag sitter inte på en buss till Borås när jag läser Andarnas hus, utan jag är där, i Chile, med familjen och deras intriger.

När jag senare under sommaren läser Care Santos nyutgivna bok De gömda rummen slås jag av hur den påminner om Andarnas hus. Det är något speciellt med den spanskspråkiga litteraturen, något som jag ännu inte lyckats sätta fingret på, som även märks av i översättningarna.

Andarnas hus

2 reaktion på “Andarnas hus

 • 12/08/2013 kl. 21:29
  Permalänk

  Hakar på Pocketlovers tre på tre utmaningen i höst, med tre Isabel Allende. Tre Allende i höst kompletterar Sydamerikautmaningen väl… Andarnas hus är i mitt (och de flestas antar jag) tycke Isabel Allendes mästerverk. Jag förväntar mig inte att någon annan bok ska nå dess klass. Likväl tycker jag om flera av hennes andra böcker också. Bl.a Eva Luna och Ines min älskade.

  Svar
  • 14/08/2013 kl. 13:08
   Permalänk

   Jag kan inte fatta att jag väntat så länge med att läsa Isabel Allende! Jag ska komma ihåg att titta efter Eva Luna eller Ines min älskade när jag är på biblioteket nästa gång.

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *