En liten bit bortglömd historia är i centrum i Kristina Sandbergs trilogi om Majs liv under 40- och 50-talen. Sverige undergår en förändring och Maj är en av de sista i sitt slag, en äkta hemmafru.

Sörja för de sina av Kristina Sandberg. Norstedts, 2012.

Trilogin består av:

 • Att föda ett barn
 • Sörja för de sina
 • Liv till varje pris
Utstakad framtid

Som ung blir Maj riktigt ordentligt kär, men det är inget förhållande som varar. Istället råkar hon bli gravid med den äldre Tomas som ”tar sitt ansvar” och gifter sig med henne.

Efter det är Majs framtid utstakad, hon ska ta hand om man, barn och hem. Att hålla hemmet skinande rent uppehåller både Majs tid och hennes tankar. Smuts står för den fattigdom hon lämnat bakom sig och då Tomas kommer från ett välbärgat hem känner hon att hon får kämpa för att accepteras av hans familj.

Men inte heller Tomas och hans familj är perfekta. Alkoholismen ligger på lur i Tomas liv och ska alltid vara en fara de är medvetna om.

Och så är det moderskapet. Hur ska man räcka till att ge barnen allt de behöver, balansera stränghet och värme samtidigt som fasaden behöver upprätthållas utåt och risken finns att maken ger upp sin kamp för nykterhet?

Inte en typisk hjältinna

Jag har hittills läst de första två delarna av Kristina Sandbergs böcker om Maj. Jag är oerhört imponerad av hur Sandberg lyckas skildra ett helt vanligt liv och den långsamma utveckling som varje människa går igenom.

Det här är inga böcker om vådliga äventyr, hisnande kärlekshistorier eller stora dramer. Historien förs inte snabbt framåt. Istället beskriver Sandberg livet så som det faktiskt är för de flesta: tider av stabilitet, brutna av starka händelser och så tillbaka till vardag.

Maj är inte heller en typisk romanhjältinna. Hon är en riktig människa med goda och dåliga sidor. Ibland står man som läsare bakom henne och hejar på och ibland blir jag riktigt förbannad på henne! Och det är ytterligare ett tecken på vilken bra författare Sandberg är. Hon lyckas skapa en riktig människa som engagerar läsaren. När vi följer Majs liv får vi även följa hur hon utvecklas. Vi ser hur tonårens osäkerhet sakta faller av henne, men också hur hon hårdnar.

Eftersom böckerna beskriver det vanliga livet är det böcker som tar tid att läsa. Det är svårt att sträckläsa dem men det går heller inte att lägga dem åt sidan.

”Maj” kommer att bli en definition när vi talar om den stora grupp kvinnor som levde sitt liv i bakgrunden. De som inte hamnade i historiens böcker genom upptäcktsresor, författarskap, vetenskaplig forskning eller politik.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Allt ljus på hemmafrun
Taggar:                                     

2 reaktion på “Allt ljus på hemmafrun

 • 24/07/2017 kl. 12:45
  Permalänk

  Jag gillade den där serien mycket! Det är så härligt att få följa med under ett helt liv, samma sak med Elena Ferrantes fina serie om Elena och Lila.

  Svar
  • 24/07/2017 kl. 18:24
   Permalänk

   Jag har inte läst någon av dessa serier än (Marika gillar även Elena Ferrantes böcker), så jag ser verklige fram emot att läsa dem i framtiden.

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *